Glutenul este numit și „ucigașul silențios” pentru că produce pagube întregului organism. „Boala Celiacă” este o afecţiune autoimună, declanşată de consumul de gluten la persoanele predispuse genetic. Se diagnostichează greu, pentru că în general, simptomele sunt puţin specifice, iar unii pacienţi pot fi chiar asimptomatici, scrie Exquis.
Alimente despre care nu ştiai că ar avea gluten
Există însă câteva semne care te avertizează că ai putea avea sensibilitate sau intoleranță la gluten:
1. Probleme digestive: balonarea, greața, diareea, durerile abdominale sau constipația, deși sunt asociate cu alte boli, pot indica și o intoleranță la gluten.
2. Fluctuații de greutate: intoleranța la gluten poate duce atât la creșterea în greutate, cât și la scăderea ei, aparent fără niciun motiv.
3. Tulburări hormonale: există o relație directă între intoleranța la gluten și tulburările hormonale, care se pot manifesta prin cicluri neregulate, schimbări în greutate sau tulburări de somn.
4. Probleme cu sistemul nervos: sensibilitatea sau intoleranța la gluten afectează și concentrația și poate duce la depresie, anxietate, insomnie și oboseală.
5. Probleme cu pielea și unghiile: dacă te confrunți cu iritații și egzeme pe piele și cu unghii fragile, care se rup ușor, nu ar fi rău să îți faci un test de intoleranță alimentară.