„Ieri am sustinut in fata colegilor din Grupul Socialist de la Parlamentul European o masura concreta, care ar putea face diferenta pentru sanatatea multor copii: sa sprijinim limitarea mult mai drastica a cantitatii de zahar permisa in alimentele pentru copii”, a afirmat aceasta pe pagina personala de Facebook. Potrivit cercetatorilor, consumul prea mare de alimente bogate in zahar poate duce la obezitate, atat la adulti, cat si in randul copiilor.
Mai exact, eurodeputata a propus ca zaharul pe care producatorii il pot adauga in compozitia alimentelor pentru copii sa nu depaseasca 10% din energia (masurata in calorii) furnizata de acel aliment, limita care este in linie cu cele mai noi recomandari in materie de nutritie ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In schimb, reglementarile propuse de Comisia Europeana permit un nivel de 30% al caloriilor provenite din zahar, considerat de eurodeputata prea ridicat.
„Sa reducem inca din primii ani de viata un factor important de risc pentru obezitate”, le-a cerut Daciana Sarbu colegilor sai din delegatia socialistilor si democratilor (al doilea grup ca marime din forul legislativ european), atragand atentia ca Europa se confrunta cu o criza a obezitatii infantile care va crea o povara considerabila la nivelul sistemelor de sanatate in anii urmatori.
Aceasta si-a exprimat speranta ca masura pentru care a pledat sa aiba sustinere, iar varianta propusa de Comisia Europeana sa nu fie aprobata in forma actuala:
„Sper ca legislatia adoptata in final sa stabileasca niveluri mult mai mici ale zaharului pentru alimentele destinate copiilor, respingand propunerea actuala a Comisiei”.
Dupa cum se stie, consumul ridicat de dulciuri si de alimente bogate in zahar duce la cresterea nesanatoasa in greutate, inclusiv la obezitate, iar copiii supraponderali si obezi sunt predispusi la afectiuni grave precum diabetul tip 2, tensiune arteriala ridicata, probleme ale ficatului si tulburari de somn.