Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, îi sfătuieşte pe cetăţeni să nu cumpere medicamente de pe internet sau ”de pe tarabe”, deoarece tabletele ar putea să le facă mai mult rău. El a precizat că acele capsule pot fi umplute cu cretă sau făină.
Raed Arafat: Nu pot spune că 2022 este anul în care România va reveni la normalitate
Şeful DSU a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, ce riscă oamenii care se tratează acasă cu antivirale cumpărate de pe piaţa neagră a medicamentelor şi dacă se face ceva pentru stoparea acestui fenomen.
“Piaţa antivirală ilegală clar este în atenţia colegilor de la Poliţie şi iau măsuri şi se fac acţiuni în acest sens. Clar că achiziţia de medicamente din surse neautorizate trebuie să atragă atenţia la următorul lucru nu este fenomen nou, este un fenomen foarte vechi. Cutia este identică cu cutia originală, conţinutul este zero, dar mai mult, conţinutul poate să fie chiar şi periculos pentru sănătate. S-ar putea capsulele să fie umplute cu cretă, cu făină, cu altceva. Se ştie acest mod de falsificare. Oamenii să fie foarte atenţi, medicamentele nu se cumpără de pe internet sau de pe tarabe sau de la oameni care le aduc fără să aibă o trasabilitate medicamentul şi origine clară. Altfel riscul este ca omul să ia un medicament care crede că îl tratează, dar de fapt nu-l tratează, ba mai mult, s-ar putea să îi facă mai rău”, a declarat Raed Arafat.
Pfizer anunţă rezultate miraculoase pentru pastila sa anti-Covid. Reduce cu 89% riscul de spitalizare şi deces al celor infectaţi
Ioana Mihăilă: Trebuie să înţelegem că medicamentele nu rezolvă problema COVID-19
Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă a declarat, miercuri seară, că nu medicametele sunt cele care rezolvă problema COVID-19, iar lipsa lor, deşi este o problemă, ”ocupă prea mult din discuţia publică, raportat la importanţa ei”. Mihăilă susţine că vaccinul este unica soluţie pentru reducerea mortalităţii în rândul persoanelor infectate cu SARS CoV-2.
”Trebuie să înţelegem că medicamentele nu rezolvă problema. Lipsa medicamentelor de acum este o problemă, dar este o temă care ocupă prea mult din discuţia publică, raportat la importanţa ei. La 1.000 de pacienţi care sunt trataţi cu Remdesivir, 12 sunt salvaţi. E nevoie să tratăm 1.000 de pacienţi cu Tocilizumab ca să salvăm 30. Asta în contextul în care. pentru vaccinare. riscul de mortalitate scade de 20-30 de ori. Diferenţa este enormă între ce face vaccinul pentru reducerea mortalităţii, pentru a scădea riscul de a muri de infecţia COVID-19 şi ce fac medicamentele”, a declarat Ioana Mihăilă, la Profit News, miercuri seară. Aceasta susţine că medicamentul Favipiravir nu este deocamdată recomandat în tratarea COVID-19.