Numărul cazurilor de cancer în rândul adolescenților este într-o continuă creștere, iar rata de supraviețuire este mult mai scăzută, comparativ cu cea a copiilor.
Conform ultimelor date, s-a înregistrat o creștere semnificativă a ratei de supraviețuire în rândul copiilor, spune Conf. Dr. Monica Dragomir, șefa secției de oncologie pediatrică de la Insistutul Oncologic București.
„Categoria de pacienţi oncologici adolescenţi şi adulţi tineri este o categorie aparte în oncologie şi cu multe particularităţi legate de vârstă, legate de patologie, legate de modalităţile de tratament şi, din păcate, nu în ultimul rând, particularităţi legate de supravieţuire, de şanse de supravieţuire, de posibilităţi de tratament raportat la copii şi adulţi. Această categorie de vârstă în toate statisticile epidemiologice comunicate până acum au o rată de supravieţuire mai mică comparativ cu copiii, categoria 0-14 ani şi comparativ cu adulţii, pacienţi cu vârstă mai mare, de 25, 29 de ani şi chiar mai mult. Acest fenomen a interesat pe toată lumea, care sunt cauzele, şi mai ales ce putem face”, a spus medicul, într-un interviu pentru News.ro.
Cauzele pentru care șansele de supraviețuire scad în rândul adolescenților țin de diagnosticul tardiv, mai ales în stadii avansate. În plus, posibilitățile de tratament și locația în care se face tratamentul oncologic fac diferența atunci când vine vorba de șansele de supraviețuire în rândul tinerilor.
Citește și: Boala obrajilor pălmuiți sau ”a cincea boala a copilariei”. Ce simptome dă și cum se tratează
„Un alt motiv pentru care rata de supravieţuire a adolescenţilor şi a adulţilor tineri este mai mică este că ei nu au loc întotdeauna în studiile clinice care se desfăşoară la copii sau la adulţi sau, dacă ne referim la pacienţii cu vârstă sub 18 ani, înainte de 18 ani ei nu au acces la medicaţia eficientă, modernă, medicaţia nouă, terapii ţintite, imunoterapii care s-au dezvoltat în ultimii ani pentru cancere pe care ei le experimentează, cancere identice cu cele ale adultului. Şi asta pentru că medicamentele respective nu sunt înregistrate nicăieri şi pentru categoria de vârstă sub 18 ani, aşa zis out of label”, a spus dr. Dragomir.
Cât despre cauzele apariției cancerului, Conf. Dr. Monica Dragomir a spus că „această repartiţie a afecţiunilor oncologice este constatată de foarte multă vreme şi fără implicaţii directe ale factorilor de risc. Dar dacă ne referim la factori de risc cauzali, aici este extrem de dificil de a susţine teorii. Categoric există categoria de pacienţi cu risc familial de cancer care înseamnă risc de a face un cancer atât la vârsta copilăriei, cât şi la vârsta adultă. Asta presupune rude, mai ales rude de gradul 1 cu cancere, se moşteneşte riscul de cancer, nu cancerul, şi sunt cunoscute multe situaţii, statusuri genetice care implică risc de cancer.
Pe urmă, sunt o serie de boli congenitale, afecţiuni ereditare care predispun pentru cancer, dar acestea reprezintă un procent foarte mic, nu merită atenţie foarte mare.”