În luna decembrie s-au făcut mai multe plăți pe lângă veniturile pe care le iau pensionarii la pensie în fiecare lună. 250 lei pe cardurile de alimente, alimente de la UE în valoare de 125 lei, bani pentru încălzire de la primării. Cu toate acestea, pensionarii din România fac față cu greu cheltuielilor lunare și apelează la diferite instituții financiare pentru a lua bani cu împrumut. Sumele sunt de ordinul sutelor de lei și miilor de lei și trebuie să fie achitate într-un anumit interval de timp şi, în ciuda noilor reglementări, dobânzile sunt extrem de mari.
Aceste IFN-uri își fac o reclamă agresivă la televizor spunând că dau credite pentru pensionari în doar câteva minute și fără ca pensionarii să aducă altceva în afară de talonul de pensii. ANPC a fost sesizată de un client al unui IFN, pentru care dobânda ajunsese să fie de 69.467,57%.
Semnal de alarmă pentru pensionarii din România. Cum pot rămâne fără bani chiar înainte de Crăciun
Dacă pensionarii au totuși nevoie de bani de sărbători e de preferat să ia sumele de la casele de ajutor reciproc. În această perioadă, casele de ajutor reciproc pentru pensionari din țară sunt aglomerate în această perioadă. Seniorii spun că doar în acest fel pot trece prin Crăciun și Revelion deoarece prețurile la alimente sunt foarte mari, iar medicamentele pun o presiune și mai mare pe bugetul fiecăruia.
Cei care vor să ia împrumuturi chiar și pentru perioade scurte de timp trebuie să membri și să plătească o cotizație de 5 lei pe lună, minim 12 luni.
„Anul acesta au fost aprobate 2.500 de împrumuturi. Acestea au fost acordate membrilor pensionari și persoanelor fără venituri. Putem spune că o parte din împrumuturi au fost solicitate pentru rezolvarea problemelor de sănătate”, spun reprezentanții unui CAR.
Foarte mulţi vârstnici apelează zilnic la Casele de Ajutor Reciproc şi mai ales în această perioadă a sărbătorilor şi a cadourilor. Doar luni au fost acordate împrumuturi totale de mai bine de 100.000 de lei. Este un record al ultimei perioade. Cei mai mulţi se împrumută de la 500 la 1.500 de lei, cât să reuşească să îşi facă câteva cumpărături de Sărbători. Le este teamă să ceară sume mai mari, pentru că nu vor putea să le returneze.
Cele mai multe împrumuturi se fac în perioada sărbătorilor. „Observam că în perioada aceasta vor fi o parte din imprumuturile solicitate sunt pentru a fi pregătită masa sărbătorilor de iarnă.
Din experiența anilor trecuți au mai venit în apropierea sărbătorilor au mai solicitat împrumuturi. Nu sume foarte mari”, mai spun reprezentanții CAR-urilor. Pensionarii se bucură că aceste instituții le pot oferi o sumă de bani deoarece vârsta nu le permite multora să apeleze la bănci.
„Apelez la CAR pentru a avea o masă mai bogată de sărbători. E bine că iei mai mulți și îi dai parcursul a mai multe luni”, a spus o pensionară.
Casele de Ajutor Reciproc sunt o varianta pentru pensionarii care au nevoie de bani cu împrumut. „Plătesc cotizația că să am posibilitatea de mă împrumuta când am nevoie. Mă ajută mut CAR-ul pentru că în altă parte nu-ți dă nimeni”, a mai spus un pensionar.
Pensii ianuarie 2025. Seniorii care îşi cheltuiesc economiile toate de Sărbători 2024, ba mai fac şi un CAR, trebuie să ştie că nu au motive să stea la coadă pentru plata taxelor din noul an pentru simplul motiv că nu vor avea bani.
Ca urmare a zilelor libere pe care bugetarii le au la începutul lunii, inclusiv sărbătorile de Anul Nou și Bobotează, pensionarii vor primi pensiile în ianuarie 2025 mai târziu cu șapte zile.
Partea bună este că acestea vor fi indexate cu 12,2%, ceea ce înseamnă majorări între 150-700 de lei, în funcție de valoarea pensiei actuale. Poșta Română, ca instituție bugetară, va avae liber zilele de 1, 2 ianuarie, dar și week-end-ul și sărbătorile de Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul și va reveni la muncă pe 8 ianuarie. Mai multe detalii AICI