Maşinile electrice pot duce industria auto în colaps. Mașinile electrice rupt toate barierele şi câştigă teren în structura generală al pieței de mașini noi. Această creștere accelerată are loc, în mare parte, și din cauza restricțiilor pe care guvernele le impun în privința normelor de emisii.
Președintele Toyota, Akio Toyoda, vine cu avertizărio în ceea ce privește explozia pieței de mașini electrice: tranziția forțată la mașini electrice poate însemna, în cazul Japoniei de exemplu, între 135 și 358 de miliarde de dolari. Mai mult, asta s-ar putea răsfrânge și în privința locurilor de muncă — sau, mai degrabă, prin dispariția a milioane de locuri de muncă, spune Toyoda.
„Când politicienii spun «Hai să scăpăm de mașinile pe benzină!», ei înțeleg ce înseamnă asta?’ şi-a pus întrebarea Toyoda într-o conferință susținută recent în Japonia. Președintele Toyota a spus că dacă Japonia forțează interzicerea motorizărilor convenționale, „modelul de business actual al industriei auto va colapsa’.
Toyota a declarat că mașinile electrice sunt acum supraestimate, chiar și în privința emisiilor — sau, mai degrabă, lipsei de emisii pe care acestea le promit. „Cu cât construim mai multe mașini electrice, cu atât cresc mai tare emisiile’, a spus Toyoda, amintind că energia electrică este, în prezent, obținută în primul rând prin arderea cărbunelui.
Japonia dorește să elimine vehiculele pe benzină în următorii 15 ani, a anunţat guvernul vineri, într-un plan de a ajunge zero emisii de carbon şi de a genera aproape 2.000 de miliarde de dolari pe an în creştere verde până în 2050.
„Strategia de creştere ecologică”, care vizează hidrogenul şi industriile auto, este văzută drept un plan de acţiune pentru realizarea angajamentului prim-ministrului Yoshihide Suga din octombrie de a elimina emisiile de carbon până la mijlocul secolului.
În 2020, peste 2.000 de autoturisme electrice au fost înmatriculate în România. În ciuda prejudecăților, la noi în țară au existat momente când cererea pentru maşini electrice a fost mai mare decât oferta. Mai mult, din cauza birocraţiei, unii renunţă la ajutorul dat de guvern.
„În cazul unor modele noi pe care abia le-am lansat pe piaţă am fost puşi în situaţia să nu onorăm cererea foarte mare. Până la finalul anului 2020 estimăm că o să vindem undeva la 150 de maşini electrice. Nu pot să fac un business din achiziţia de maşini, primesc banii de la stat şi le vând fără să am o cheltuială”, povesteşte Alexandru Şeremet, PR manager BMW Group România, pentru Mediafax.ro.