Semnal de alarmă tras de un specialist în fenomene meteo extreme. Potrivit unei analize realizate de BBC, numărul zilelor extrem de călduroase, în care temperatura atinge 50 de grade Celsius, aproape s-a dublat în ultimele trei decenii. Bogdan Antonescu a explicat că ne confruntăm cu aceste valuri de căldură din cauza dioxidului de carbon şi a altor gaze cu efect de seră din atmosferă.
Bogdan Antonescu a explicat că valurile de căldură au efect direct asupra sănătăţii, precizând că la nivel global decesele cauzate de temperaruile extreme au crescut cu 37 la sută, iar în România cu 25 la sută.
Citeşte şi ALERTĂ METEO: Weekend cu ploi torenţiale, grindină şi temperaturi scăzute
„Ne confruntăm cu aceste valuri de căldură pentru că am pus dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră în atmosferă, și în felul acesta am crescut temperatura medie globală.
Este normal ca atunci când ai o creștere cu 1,1 grade, cum avem în prezent, tot ce înseamnă temperaturi extreme să apară mai frecvent.
Valurile de căldură sau situațiile cu temperaturi extreme vor fi din ce în ce mai frecvente în viitor. Sunt deja mai fecvente, mai intense și ne așteptăm ca în viitor să fie și mai frecvente. Ca să dau un exemplu, un eveniment care apărea o dată la zece ani, perioada 1850 – 1900, o să apară de nouă ori mai mult în cazul în care avem o creștere a temperaturii medii globale cu 4 grade Celsius, ceea ce este foarte mult, sau de o creștere de 3 ori, 4 ori mai mult pentru o creștere pe care o avem în prezent.
Avem deja din ce în ce mai multe zile în care sunt doborâte recorduri.
Problema cea mai mare cu valurile de căldură și cu temperaturile extreme este că ele au efect direct asupra sănătății. Un studiu arată că la nivel global a crescut cu 37% numărul de decese cauzate de căldură.
În România, cazurile în care avem decese cauzate de temperaturile ridicate au crescut cu 25%. Deci 25% mai multe decese cauzate de schimbările climatice. Asta înseamnă 100 de decese în București, undeva între 10, 12 decese în Iași, Cluj sau Timișoara.
Nu numai că temperatura extremă are un efect asupra sănătății noastre, afectează și ecosistemele. Lucrurile sunt complexe.
Acest fenomen poate fi stopat. În ciuda faptului că raportul ONU precizează că avem „codu roșu” pentru umanitate, încă mai putem face ceva. Dacă vorbim de temperaturile extreme, lucrurile sunt relativ simple. Trebuie să reducem concentrația gazelor cu efect de seră din atmosferă.
Vom avea mai multe zile cu temperaturi ridicate, 40-50 de grade, și va scădea numărul zilelor cu valuri de frig sau temperaaturi extreme negative. Practic nu vom mai asista la ierni ca și până acum, dar asta nu exclude ca în anumite regiuni să avem căderi masive de zăpadă sau frig. Dar trendul la nivel global este că numărul zilelor cu frig extrem să scadă și să crească cel al zilelor cu temperaturi extreme ridicate”, a explicat Bogdan Antonescu, potrivit Digi24.