Semne ale deficitului de proteine

Proteinele sunt formate dintr-un lanț de aminoacizi, elemente esențiale pentru dezvoltarea organismului. Aminoacizii se găsesc în foarte multe alimente, însă mai ales în ouă, lactate, pește, carne, migdale, fulgi de ovăz, humus, quinoa, etc. De asemenea și nucile sau alunele conțin proteine.
Alina Costache
04 sept. 2017, 15:07
Semne ale deficitului de proteine

Proteina este stâlpul tău, cel care îți oferă rezistența musculară și ajutorul de a arde grăsimi. Nimic nu se compară cu proteina, este cu adevărat combustibilul care dă energie organismului și ajută la formarea celulelor sănătoase” – Dr. Josh Axe

Mușchii, organele și țesutul sunt formate din proteine și astfel acestea din urmă joacă un rol extrem de important. Proteinele ajută la vindecarea rănilor, mențin un nivel echilibrat al glucozei și neutralizează bacteriile, potrivit secretele.com.

Necesarul proteic al unui adult este de aproximativ 1g/kg corp: în jur de 50 de grame pe zi, în funcţie de greutatea corporală şi de sex. De obicei, însă, cei mai mulţi dintre noi depăşim această cantitate, iar excesul se transformă în grăsime.

Nutriţioniştii recomandă ca 10-35% din alimentaţia zilnică să fie constituită din proteine. Pentru adulţii cu un stil de viaţă predominant sedentar asta înseamnă aproximativ 46 grame de proteine pentru femei şi 56 grame pentru bărbaţi. Ajungem să mâncăm destul de repede aceste cantităţi de proteine.

Făcând consumul de proteină o prioritate, te va ajuta să arzi mai repede grăsimea și să crești masa musculară. Ca regulă generală, cu cât ești mai activ, cu atât ai mai mare nevoie de proteine și asta pentru că proteinele sunt arse foarte ușor și trebuie reînnoite.

Majoritatea oamenilor suferă de deficit proteic și astfel dezvoltă foarte multe afecțiuni. Iată care sunt simptomele deficitului de proteine:

1. ANXIETATEA. Așa cum am menționat, aminoacizii sunt omniprezenți în organism și asta implică inclusiv creierul sau neurotransmițătorii. Sintetizarea aminoacizilor duce la producția de dopamină sau serotonină, responsabile cu memoria și fericirea.

2. TE ACCIDENTEZI UȘOR. Proteina este un precursor al absorbției de calciu și ajută la întărirea oaselor. Nu este de mirare faptul că o cantitate prea mică de proteină în organism, poate duce la apariția fracturilor sau chiar a osteoporozei. De asemenea, chiar și rupturile musculare se pot datora acestui deficit.

3. DIFICULTATE DE CONCENTRARE. Dificultatea de concentrare implică la rândul ei, mai multe simptome, cum ar fi oboseala, probleme cu memoria sau incapacitatea de a duce la bun sfârșit anumite activități. Dopamina, epinefrinul și serotonina sunt substanțe care ne ajută să ne concentrăm. Dacă nivelul de proteină din organism este unul scăzut, nici nivelul lor nu este unul satisfăcător.

4. COLESTEROL MĂRIT. Lipsa proteinei din organism duce la nevoia de a consuma alimente bogate în zahăr. Rezultatul este acela al formării unui dezechilibru hormonal și la creșterea colesterolului.

5. AFECȚIUNI GASTROINTESTINALE. O digestie sănătoasă și un metabolism bun necesită mulți aminoacizi. Dacă nivelul acestora nu este suficient pentru organism, digestia nu poate funcționa corect.

6. MENSTRUAȚIE NEREGULATĂ. Dr. Joshua Axe explică: „Nivelul scăzut de proteină, nivelul crescut de zahăr și carbohidrați sau inflamațiile duc la producerea dezechilibrului hormonal, mai ales în rândul femeilor. Astfel, apar și fluctuațiile cu privire la menstruație.

7. ANTRENAMENTELE INTENSE. Cu toții știm că avem nevoie de proteină, pentru a crește masa musculară dar și pentru sănătatea acesteia. Dacă duci un stil de viață intens, din punct de vedere al mișcării, trebuie să iei în calcul faptul că vei avea mare nevoie de proteine, altfel mușchii tăi nu vor face față.

8. INSOMNIE. Dacă nu dormi suficient, organismul tău se va confrunta cu foarte multe afecțiuni, însă nimeni nu a luat până acum în calcul faptul că de cele mai multe ori insomnia izvorăște din deficitul de proteine. Cum? Păi, în primul rând, carbohidrații preiau funcția proteinelor și reduc nivelul de insulină, necesar pentru a menține echilibrul zahărului din sânge. Este posibil chiar să te confrunți cu un nivel crescut de cortizol. Niciuna dintre aceste situații nu este favorabilă somnului, deci consumă proteină!

9. CREȘTEREA ÎN GREUTATE. Cu siguranță te gândești la faptul că dacă vei consuma prea multă proteină te îngrași. Greșit, dacă optezi pentru alimente sănătoase, precum peștele sau puiul, nu vei avea astfel de probleme. În primul rând optează să consumi proteine, nu carbohidrați, deoarece aceștia din urmă sunt cei care te îngrașă, mai ales dacă provin de la mâncăruri de tip fast food. Proteina stabilizează nivelul de zahăr din sânge, mult mai bine decât o fac carbohidrații, deci cu cât vei consuma mai multă proteină, cu atât greutatea ta va fi mai aproape de cea dorită.

Citeşte şi Dieta ketogenica. Cum să slăbeşti 20 de kilograme mâncând grăsimi şi proteine

DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Loredana Groza a pozat în lenjerie intimă excentrică! Reacțiile au fost extrem de dure: „La vârsta ei este dezgustător!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Șase zodii atrag norocul ca un magnet în următoarele 30 de zile. Renasc din propria cenușă și vor avea un succes financiar uriaș
Capital.ro
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
Inflația atinge 4,7% în România! Serviciile explodează cu 7,6% în doar un an!
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
wowbiz.ro
Bursucu a vorbit cu Silviu Prigoană, cu câteva momente înainte ca afaceristul să se stingă din viață! Prezentatorul TV este în stare de șoc: „În momentul ăsta sunt în panică” | EXCLUSIV
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Românul care deține un record, după ce a antrenat patru naționale. Dat afară pentru că n-a intrat în vestiar din cauza mirosului
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Cutremur pentru UDREA. Judecătorii Instanței Supreme au anunțat acum câteva minute
StirileBZI
Toți românii cu mașini second-hand trebuie să știe asta: Acest document este obligatoriu de la 1 decembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Activiștii de mediu contestă tăierea unui brad vechi de 200 de ani pentru Vatican
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A murit Silviu Prigoană… la numai 61 de ani