Semne ale deficitului de proteine

Proteinele sunt formate dintr-un lanț de aminoacizi, elemente esențiale pentru dezvoltarea organismului. Aminoacizii se găsesc în foarte multe alimente, însă mai ales în ouă, lactate, pește, carne, migdale, fulgi de ovăz, humus, quinoa, etc. De asemenea și nucile sau alunele conțin proteine.
Alina Costache
04 sept. 2017, 15:07
Semne ale deficitului de proteine

Proteina este stâlpul tău, cel care îți oferă rezistența musculară și ajutorul de a arde grăsimi. Nimic nu se compară cu proteina, este cu adevărat combustibilul care dă energie organismului și ajută la formarea celulelor sănătoase” – Dr. Josh Axe

Mușchii, organele și țesutul sunt formate din proteine și astfel acestea din urmă joacă un rol extrem de important. Proteinele ajută la vindecarea rănilor, mențin un nivel echilibrat al glucozei și neutralizează bacteriile, potrivit secretele.com.

Necesarul proteic al unui adult este de aproximativ 1g/kg corp: în jur de 50 de grame pe zi, în funcţie de greutatea corporală şi de sex. De obicei, însă, cei mai mulţi dintre noi depăşim această cantitate, iar excesul se transformă în grăsime.

Nutriţioniştii recomandă ca 10-35% din alimentaţia zilnică să fie constituită din proteine. Pentru adulţii cu un stil de viaţă predominant sedentar asta înseamnă aproximativ 46 grame de proteine pentru femei şi 56 grame pentru bărbaţi. Ajungem să mâncăm destul de repede aceste cantităţi de proteine.

Făcând consumul de proteină o prioritate, te va ajuta să arzi mai repede grăsimea și să crești masa musculară. Ca regulă generală, cu cât ești mai activ, cu atât ai mai mare nevoie de proteine și asta pentru că proteinele sunt arse foarte ușor și trebuie reînnoite.

Majoritatea oamenilor suferă de deficit proteic și astfel dezvoltă foarte multe afecțiuni. Iată care sunt simptomele deficitului de proteine:

1. ANXIETATEA. Așa cum am menționat, aminoacizii sunt omniprezenți în organism și asta implică inclusiv creierul sau neurotransmițătorii. Sintetizarea aminoacizilor duce la producția de dopamină sau serotonină, responsabile cu memoria și fericirea.

2. TE ACCIDENTEZI UȘOR. Proteina este un precursor al absorbției de calciu și ajută la întărirea oaselor. Nu este de mirare faptul că o cantitate prea mică de proteină în organism, poate duce la apariția fracturilor sau chiar a osteoporozei. De asemenea, chiar și rupturile musculare se pot datora acestui deficit.

3. DIFICULTATE DE CONCENTRARE. Dificultatea de concentrare implică la rândul ei, mai multe simptome, cum ar fi oboseala, probleme cu memoria sau incapacitatea de a duce la bun sfârșit anumite activități. Dopamina, epinefrinul și serotonina sunt substanțe care ne ajută să ne concentrăm. Dacă nivelul de proteină din organism este unul scăzut, nici nivelul lor nu este unul satisfăcător.

4. COLESTEROL MĂRIT. Lipsa proteinei din organism duce la nevoia de a consuma alimente bogate în zahăr. Rezultatul este acela al formării unui dezechilibru hormonal și la creșterea colesterolului.

5. AFECȚIUNI GASTROINTESTINALE. O digestie sănătoasă și un metabolism bun necesită mulți aminoacizi. Dacă nivelul acestora nu este suficient pentru organism, digestia nu poate funcționa corect.

6. MENSTRUAȚIE NEREGULATĂ. Dr. Joshua Axe explică: „Nivelul scăzut de proteină, nivelul crescut de zahăr și carbohidrați sau inflamațiile duc la producerea dezechilibrului hormonal, mai ales în rândul femeilor. Astfel, apar și fluctuațiile cu privire la menstruație.

7. ANTRENAMENTELE INTENSE. Cu toții știm că avem nevoie de proteină, pentru a crește masa musculară dar și pentru sănătatea acesteia. Dacă duci un stil de viață intens, din punct de vedere al mișcării, trebuie să iei în calcul faptul că vei avea mare nevoie de proteine, altfel mușchii tăi nu vor face față.

8. INSOMNIE. Dacă nu dormi suficient, organismul tău se va confrunta cu foarte multe afecțiuni, însă nimeni nu a luat până acum în calcul faptul că de cele mai multe ori insomnia izvorăște din deficitul de proteine. Cum? Păi, în primul rând, carbohidrații preiau funcția proteinelor și reduc nivelul de insulină, necesar pentru a menține echilibrul zahărului din sânge. Este posibil chiar să te confrunți cu un nivel crescut de cortizol. Niciuna dintre aceste situații nu este favorabilă somnului, deci consumă proteină!

9. CREȘTEREA ÎN GREUTATE. Cu siguranță te gândești la faptul că dacă vei consuma prea multă proteină te îngrași. Greșit, dacă optezi pentru alimente sănătoase, precum peștele sau puiul, nu vei avea astfel de probleme. În primul rând optează să consumi proteine, nu carbohidrați, deoarece aceștia din urmă sunt cei care te îngrașă, mai ales dacă provin de la mâncăruri de tip fast food. Proteina stabilizează nivelul de zahăr din sânge, mult mai bine decât o fac carbohidrații, deci cu cât vei consuma mai multă proteină, cu atât greutatea ta va fi mai aproape de cea dorită.

Citeşte şi Dieta ketogenica. Cum să slăbeşti 20 de kilograme mâncând grăsimi şi proteine

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Destinul tulburător actorului român, trădat de soție. I se spunea Sfinxul
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Războiul din Ucraina contribuie la răspândirea infecțiilor rezistente la antibiotice
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București