Hipotiroidia este o afecțiune care apare frecvent și afectează în special femeile. Incidența ei crește cu înaintarea în vârstă.
Asemănătoare unui fluture și situată în regiunea anterioară a gâtului, tiroida eliberează triiodotironina, T3, și tiroxina, T4. Când acești hormoni sunt secretați în cantitate mai mică decât e necesar, apare un dezechilibru care duce la încetinirea metabolismului. Simptomele specifice hipotiroidiei sunt strâns legate de acest fenomen, iar problemele se agravează pe măsura deficitului hormonal.
Bine de știut!
De cele mai multe ori, semnele bolii se instalează progresiv. Există persoane care nu prezintă niciun simptom evident, doar testele de sânge permițând punerea unui diagnostic.
Oboseală cronică, slăbiciune musculară
Oboseala cronică e primul semn al hipotiroidiei. Nici măcar ceștile cu cafea nu pot alunga somnolența din timpul zilei. Lipsa de energie e asociată adesea cu senzația de frig, cu crampe musculare frecvente și dureroase, cu dureri articulare și cu slăbiciune musculară.
Pleoape umflate, picioare grele
Adesea, persoanele cu deficit de hormoni tiroidieni se plâng de retenție de apă, la nivelul membrelor superioare, inferioare și la nivelul feței. Dimineața, se trezesc cu pleoapele sau cu fața umflată, cu degetele de la mâini îngroșate, cu picioarele grele.
Piele îngroșată, păr casant
Cu timpul, pielea bolnavilor se îngroașă, se îngălbenește, devine uscată și rece. Epiderma de la nivelul urechilor, coatelor, genunchilor, călcâielor e fragilă și se crapă ușor. Unghiile și firele de păr devin casante, părul cade și se rărește.
Constipație, greutate crescută
Constipația este un alt semn al bolii, la fel și dereglările menstruale. Creșterea în greutate face și ea parte din acest arsenal al simptomelor. Vei constata că, în ciuda curelor de slăbit, continui să te îngrași – și, probabil, vei pune asta pe seama vieții sedentare și a mâncatului pe fugă. În stadiile avansate ale bolii, poate să apară infertilitatea.
Voce răgușită, lentoare psihomotorie
În stadiile mai avansate ale bolii, limba se îngroașă, vocea e răgușită, scade acuitatea auditivă. În general, se instalează o lentoare psihomotorie. În afară de oboseala fizică, este tot mai puternică oboseala mentală. Lipsei de energie i se adaugă indiferența, dispoziția schimbătoare, ba chiar sindromul depresiv.
Cum să slăbești dacă suferi de hipotiroidism vezi pe clickpentrufemei.ro