Semne că ai probleme cu tiroida

Boala Basedow-Graves, tiroidita cronică și nodulii tiroidieni sunt cel mai des întâlnite la pacienții de la Institutul „C.I Parhon", explică Prof. Dr. Constantin Dumitrache.
Alina Costache
12 iun. 2017, 18:30
Semne că ai probleme cu tiroida

Boala Basedow-Graves este o boală tiroidiană autoimună și cauza cea mai frecventă de hipertiroidie. „Nu se cunosc cauzele acestei afecțiuni, dar au fost identificați câțiva factori de risc: antecedente la rude de gradul I, stresul și perioada postpartum„, explică prof. Dr. Constantin Dumitrache. Boala Basedow se caracterizează prin manifestări clinice de hipertiroidie, gușă și tulburări oculare (gen senzație de nisip în ochi, fotofobie, dureri oculare etc), scrie doctorulzilei.ro.

Dacă nu este tratată, se agravează cu risc crescut de apariție a complicațiilor severe cardiace sau osoase. Oftalmopatia poate și ea evolua, existând riscul de orbire, în cazurile severe.

Tiroidita cronică (Hashimoto) este o boală autoimună, cauza cea mai frecventă a hipotiroidiei, atât la adulți, cât și la copii, femeile fiind de 4-5 ori mai frecvent afectate decât bărbații. Apare din cauza distrugerii țesutului tiroidian și se poate asocia cu alte boli autoimune: poliartrită reumatoidă, vitiligo sau diabet zaharat de tip I. Prof. Constantin Dumitrache, doctor în științe medicale, spune că „factorii de risc, în cazul de față, sunt: antecedentele familiale la rude de gradul I, vârsta – deși apare și la copii sau adolescenți-, sarcina și iodul administrat în catități mari. Dacă boala nu este diagnosticată și tratată, se va instala hipotiroidia severă și crește riscul de apariție a comei mixedematoase, care poate duce la deces. Nodulii tiroidieni sunt anomalii de structură ale tiroidei. Deși sunt și situații în care pot fi simțiți simplu, cu mâna, în majoritatea cazurilor nu sunt palpabili, fiind descoperiți la ecografie. „Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni, doar 5-10% sunt maligni, alcătuiți din celule canceroase„, dezvăluie Prof. Dr. Constantin Dumitrache.

Factorii de risc sunt: deficitul de iod, iradierea și ereditatea. În majoritatea cazurilor, tratamentul nu este necesar, ci se recomandă doar controlul periodic. Există însă și situaţii în care prezenţa unor noduli tiroidieni poate fi semnul unei afec- ţiuni grave tiroidiene și de aceea este necesar consultul endocrinologic.

În caz de hipotiroidie (eliberare în exces de hormoni), „principalele semne sunt: intoleranță la frig, oboseală, astenie, somnolență diurnă, edeme ale pleoapelor, mâinilor și picioarelor, mărirea limbii, îngroșarea buzelor și a vocii, infecții pulmonare, bradicardie și hipertensiune arterială, scăderea poftei de mâncare, grețuri, constipație, tulburări de memorie, explică Dr. Ruxandra Hristea.

Tot ea spune că, în caz de hipertiroidie, pacientul slăbește, chiar dacă mănâncă la fel de mult, transpiră abundent, nu suportă căldura, este nervos, are insomnii, tulburări de concentrare, oboseală musculară, palpitații, tahicardie, hipertensiune arterială, scaune frecvente, piele caldă, transpirată și moale, tulburări de ciclu menstrual și osteoporoză.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Guvernul adoptă un proiect de lege pentru implementarea Convenției anti-mită
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'