Chiar dacă cele mai proaspete tendințe de prognoză indică o iarnă 2024 – 2025 caldă, există voci care susțin, cu argumente, posibilitatea unui anotimp rece, ca pe vremuri cum se spune.
Potrivit severe-weather, în sistemul meteorologic global ar fi semne potrivit cărora sunt șanse să nu avem o iarnă tocmai blândă, precum cele din ultimii ani.
Vremea din Statele Unite și Canada până în Europa este influențată, spun specialiștii, de modelul meteo al Atlanticului de Nord (NAO). Acest model este atât de ”influent” încât modifică, practic, tiparele vremii pe tot sectorul geografic menționat.
”Firește, un NAO negativ nu garantează frigul și zăpada, deoarece are propriile lui variații, dar cu siguranță ușurează venirii iernii în curtea ta”, mai susțin aceleași surse.
Evaluat acum, în septembrie, acest model anticipează o iarnă caldă și în America de Nord, și în Europa. Sursa citată subliniază însă că prognozele pentru iarnă făcute acum sunt oarecum premature în condițiile în care modelul meteo al Atlanticului de Nord poate suferi oscilații și, implicit, poate ”modifica” iarna ce urmează din blândă în rece. ”Așadar, dacă aceste prognoze (din toamnă – n.r.) arată că ne așteaptă o iarnă caldă, atunci gata, așa va fi? Nici vorbă. Mai ales dacă ne pronunțăm despre iarnă… în septembrie”, susține sursa citată.
Citește și Ce destinații au vizitat românii în vara lui 2024? Cât au costat vacanțele românilor anul acesta
Unul dintre factorii ce trebuie luați în calcul pentru a estima cum va fi iarna este El Niño Southern Oscillation. Pe scurt, ENSO.
ENSO este o regiune din Pacificul ecuatorial, care, la rândul său, oscilează între faza caldă și cea rece. Conform sursei citate, faza se schimbă cam o dată la fiecare trei ani, iar în prezent se observă că începe să apară o fază rece a ENSO.
Alt factor luat în calcul de sursa citată este unul care, în loc de temperaturi, se referă la vânt și la direcția acestuia. Prescurtat QBQ, acest factor prezintă, de asemenea, oscilații. Iar când vorbim despre vortexul polar, de pildă, oscilațiile pot schimba, evident, ”soarta” unui anotimp sau măcar a unei părți din acesta. Iarna trecută, mai spune aceeași sursă, QBQ a avut o fază negativă, iar acum coboară o nouă fază vestică, lucru ce ar putea influența temperaturile iernii 2024 – 2025.
Citește și Cum a reușit o tânără de 28 de ani să slăbească 23 de kilograme. A urmat această dietă spectaculoasă
Potrivit prognozelor meteo, iarna 2024 – 2025 va fi comparabilă cu cele din ultimii ani.
Potrivit meteorologilor, ultimele cinci ierni au fost printre cele mai calde din istoria măsurătorilor în România.