Multă lume confundă ergofobia cu lenea, ceea ce este o greşeală. Lenea e o atitudine psihologică ce se caracterizează prin ostilitate faţă de orice fel de activitate care presupune efort, în timp ce ergofobia este de fapt un dezechilibru psihic care, netratat, poate avea consecinţe grave, cum ar fi alienarea socială. Dacă lenea este sporadică, ergofobia este persistentă şi de o intensitate extremă. Laura Saed, psihoterapeut şi specialist de Analiză şi Orientare Organizaţională, ne va ajuta să desluşim iţele acestei fobii.
Semne de ergofobie
În teorie, ergofobia înseamnă teama iraţională de a munci, dar ce presupune mai exact aceasta teamă, de ce ne e frică, de fapt, de orice înseamnă munca sau doar de munca de la birou? Care sunt factorii care îi influenţează negativ pe cei care suferă de acest dezechilibru psihologic? Răspunsul Laurei Saed: „Persoanele afectate de aceasta fobie sunt labile emoţional când vine vorba de următorii factori: stresul de la locul de muncă, oboseală, zgomotul, colegii de muncă, apelurile telefonice, sarcinile de serviciu, termenele limită de predare a proiectelor sau lucrărilor, proasta organizare a timpului, lipsa concediilor sau vacanţelor, lipsa motivaţiei financiare sau non-financiare.”
Astfel de persoane resimt cel mai mic disconfort la cote iraţional de înalte, aşa că le este imposibil să dea randament. Au probleme cu atenţia şi memoria, sunt neglijenţi cu sarcinile de serviciu, nu se pot concentra pentru că se simt constant obosiţi, stresaţi şi preocupaţi.
Află pe Cosmopolitan.ro cum poţi să scapi de ergofobie.