După vârsta de 45 de ani, oasele încep să piardă anumite substanțe și să devină fragile. În unele cazuri, pierderile sunt nesemnificative, însă în altele, duc la apariția osteoporozei. Atât bărbații, cât și femeile riscă să facă această boală, mai ales după 60 de ani, însă femeile au un risc mai mare.
Factori care duc la apariția osteoporozei
Osteoporoza este cauzată de două tipuri de factori: care pot fi controlați și care nu țin de obiceiurile bolnavului. Astfel, există persoane care se nasc cu un risc crescut de a face osteoporoză, mai ales dacă au avut cazuri în familie. Un alt semn că poți face osteoporoză este dat de vârsta la care intri la menopauză. Dacă se întâmplă înainte de 45 de ani, există un risc mai mare să te confrunți cu această problemă. Cancerul sau bolile tiroidei sunt alți factori care favorizează apariția osteoporozei.
Alegerile pe care le faci în viață pot, de asemenea, să indice dacă vei face această boală. Fumatul, consumul excesiv de alcool, o dietă săracă în vitamine și minerale, lipsa de calciu, o viață sedentară cresc riscul apariției osteoporozei.
Simptome timpurii ale osteoporozei
Tratamentul pentru osteoporoză este mai eficient, dacă este administrat în stadiile incipiente ale bolii. Astfel, dacă știi că ești expusă factorilor de risc, discută cu medicul tău, iar el va ști ce teste trebuie s facă, pentru a descoperi boala la timp. Există și câteva simptome timpurii pe care nu trebuie să le ignori.
Citeşte continuarea pe Unica.ro