Semne clare de criză. Grupare de hoţi de leurdă destructurată de poliţişti. 6 indivizi, prinşi cu 100 de kilograme din leguma cu miros de usturoi în portbagaj

Mirosul de usturoi din maşină i-a dat de gol. Cei şase suspecţi au vârste cuprinse între 26 şi 39 de ani şi sunt bănuiţi că ar putea constitui un grup infracţional organizat.
Filip Stan
04 feb. 2025, 21:30
Semne clare de criză. Grupare de hoţi de leurdă destructurată de poliţişti. 6 indivizi, prinşi cu 100 de kilograme din leguma cu miros de usturoi în portbagaj

Şase indivizi au fost arestaţi marți, 4 februarie, în estul Germaniei, după ce au furat aproape 100 de kilograme de leurdă, conform unui anunţ al poliţiei din Leipzig.

Suspecţii, cu vârste între 26 şi 39 de ani, ar face parte dintr-un grup infracţional organizat. Trei dintre ei au fost prinşi în apropierea localităţii Wermsdorf, în landul Saxonia, după ce poliţia a observat un miros puternic de usturoi emanând din vehiculul lor, scrie blick.de.

În portbagajul maşinii, agenţii au găsit mai multe sacoşe pline cu bulbi de leurdă, precum şi unelte de recoltat.

Ceilalţi suspecţi au fost prinși nu cu mult mai târziu, la periferia oraşului Leipzig. Deşi pare mai mult o ştire de coloană, se pare că furtul de leurdă reprezintă o problemă persistentă pentru poliția din zona orașului Leipzig de mai mulți ani. Au fost reținute mai multe grupuri de indivizi care au sustras cantități semnificative de leurdă din zonele protejate, având intenția de a le vinde clienților din sectorul de catering.

În Germania, există reglementări stricte referitoare la culegerea leurdei, permițându-se doar culegerea a câtorva frunze de către o singură persoană, în timp ce recoltarea din rezervațiile naturale este complet interzisă.

De obicei, sezonul de recoltare a leurdei începe la sfârșitul lunii februarie.

 

Leurda planta medicinală • Leurda, proprietăţi şi beneficii • Leurda – remedii • Tinctura de leurdă • Reţete şi afecţiuni care pot fi tratate cu leurda

Cunoscută ca remediu de milenii, leurda este unul dintre leacurile din lunile de primăvară pe care natura ni-l oferă pentru ca organismul nostru să se cureţe de toxine şi să îşi întărească sistemul imunitar. Numele latinesc al leurdei este Allium ursinum (usturoiul ursului) şi, într-adevăr, urşii o consumă ca medicament, imediat ce ies din hibernare. De altfel, se pare că apa­riţia frunzelor de leurdă este şi semnul că, în curând, animalele vor ieşi din bârloguri pentru a se bucura de razele soarelui de primăvară.

Leguma miraculoasă care îți vindecă organismul. Este vedeta primăverii și costă doar câțiva lei

Este o plantă de talie medie-mică, cu frunze cărnoase, de un verde puternic, cu flori mici şi albe. În ţara noastră, verdele viu al frunzelor şi albul luminos al florilor ei împodobesc pădurile din Muntenia, Transilvania şi sudul Moldovei. Popular, mai este numită şi usturoită, pentru că frunzele şi tulpinile sale au un gust şi un miros puternic de usturoi, cu care de altfel este şi rudă, din punct de vedere botanic.

 

Leurda creşte numai în pădurile din Europa Centrală, iar până în prezent nu a putut fi aclimatizată în nici o altă regiune. În prezent, leurda este considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul, care la rândul său este unul dintre cele mai folosite şi apreciate medicamente naturale din lume. Explicaţia acestui lucru este faptul că leurda a crescut liberă, neinfluenţată de mâna omului, păstrându-şi neatinse însuşirile cu care a fost înzestrată. Aşa se explică faptul că are efecte terapeutice atât de puternice.

Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium. În plus, conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.

Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie-aprilie. Se taie cu un cuţitaş, pentru a nu scoate afară planta cu tot cu rădăcină, care trebuie să rămână în pământ pentru a permite regenerarea plantei. Pentru o porţie delicioasă de salată cu leurdă, se prepară o mână de frunze proaspete, care se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron.

Se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei, după care se consumă în maxim 30 de minute de la preparare. Într-o cură cu leurdă, se consumă o astfel de salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, înainte de a începe să consumi altfel de alimente. O cură cu leurdă durează minim 10 zile. Este extrem de bine tolerată de ficat şi, deşi are un puternic miros de usturoi, nu dă respiraţiei izul neplăcut ca în cazul usturoiului.

Trecând la registrul serios, aceste furtui au legătură şi cu problemele economice ale Germanei. Inflaţia anuală din Germania s-a menţinut la 2,8% în ianuarie, conform datelor preliminare publicate vineri de oficiul naţional de statistică, Destatis. Aceasta este ultima raportare majoră înainte ca germanii să meargă la vot pe 23 februarie, în urma colapsului coaliţiei de guvernare din noiembrie 2024, transmite CNBC.

Nivelul inflaţiei a fost în concordanţă cu prognozele economiştilor chestionaţi de Reuters. Indicele armonizat al preţurilor de consum (HICP), utilizat pentru comparabilitate în zona euro, a înregistrat o scădere de 0,2% faţă de luna precedentă.

Rata inflaţiei în Germania rămâne peste ţinta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a patra lună consecutiv, după ce coborâse sub acest prag în septembrie anul trecut. Evoluţia reflectă trendul mai larg al inflaţiei în zona euro, unde BCE a declarat joi că dezinflaţia ”este pe drumul cel bun” şi se desfăşoară conform aşteptărilor.

În zona euro, inflaţia a fost de 2,4% în decembrie, iar datele pentru ianuarie urmează să fie publicate săptămâna viitoare.

Inflaţia de bază din Germania, care exclude preţurile la alimente şi energie, a coborât la 2,9% în ianuarie, de la 3,3% în decembrie. Inflaţia serviciilor a înregistrat, de asemenea, o uşoară încetinire, ajungând la 4%, faţă de 4,1% în luna precedentă.

Lidia Fecioru, despre fiertura banală care ne scapă de stres şi oboseală. Produsele se găsesc la orice supermarket

Economia slabă a Germaniei pare să aibă un efect dezinflaţionist, a explicat Sebastian Becker, economist la Deutsche Bank Research.

Datele preliminare publicate joi au arătat că PIB-ul german s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al patrulea al anului trecut, un rezultat mai slab decât aşteptările.

”Aceasta ne întăreşte convingerea că rata inflaţiei în sectorul serviciilor şi, implicit, rata inflaţiei de bază vor continua să scadă pe parcursul anului,” a declarat Becker, citat de CNBC. În acest context, BCE ar putea continua relaxarea politicii monetare.

Economia, un subiect-cheie în campania electorală

Raportul privind inflaţia din ianuarie este una dintre ultimele date economice esenţiale publicate înaintea alegerilor anticipate din Germania, programate pe 23 februarie. Economia germană a fost un subiect central în campania electorală, alături de imigraţie, pe fondul creşterii economice slabe şi al presiunilor inflaţioniste.

Guvernul de la Berlin şi-a revizuit în scădere estimările de creştere economică pentru 2025, prognozând o expansiune de doar 0,3%, după ce PIB-ul s-a contractat în ultimii doi ani. Chiar dacă economia a evitat o recesiune tehnică (definită prin două trimestre consecutive de contracţie), creşterea economică a fost anemică.

Inflaţia nearmonizată este estimată să ajungă, în medie, la 2,2% în 2025, conform raportului economic anual al guvernului german.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Un american stabilit în România, uimit după ce a văzut ce primește fiul său de mâncare la grădiniță: “În SUA ar fi considerată mâncarea copilului sărac”
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. A stabilit data finală, 10 februarie
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Prietenul canibal al lui Nicolae Ceaușescu. Își spunea "președintele Soare”
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Dezastru pentru Călin Georgescu. Gigi Becali a recunoscut ce s-a vorbit la telefon
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Erdogan anunță colaborare cu noua conducere siriană împotriva terorismului la granița Turciei
MediaFlux
ANUNȚ oficial privind limitarea plăților cash în ROMÂNIA! Ce se întâmplă cu NUMERARUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coiful de la Coțofenești: replica tricotată devine protest cultural și exponat la Art Safari