A trecut vara, dar în satele din Bărăgan parcă a venit primăvara. Merii, castanii, salcâmii, corcoduşii şi liliacul au înflorit anul acesta pentru a doua oară.
Copacii sunt plini de flori şi pe cregi au şi fructe. Bătrânii spun că primăvara din septembrie este semn că urmează o toamnă secetoasă, dar şi o iarnă grea.
Pomicultorii au însă o altă explicaţie pentru acest fenomen. Ei spun că din cauza temperaturilor foarte scăzute din timpul nopţii, dar şi a temperaturilor ridicate din timpul zilei, cu mult peste media lunii septembrie, s-a constituit un şoc termic care a păcălit pomii să înflorească pentru a doua oară, simulând o a doua primăvară din acest an. Tot specialiştii spun că fenomenul este extrem de dăunător pentru arbori, care devin vulnerabili la gerul iernii.
Meteorologii anunţă pentru acest weekend vreme frumoasă. Sâmbătă, vremea devine instabilă, cerul se acoperă de nori în vestul, centrul și nordul țării, ca și în zona de munte, și nu lipsesc aversele cu tunete și fulgere. Dar în Muntenia, Moldova și Dobrogea vremea rămâne caldă și destul de însorită peste zi, aici norii se adună către seară și în noaptea următoare, când fenomenele asociate instabilităţtii atmosferice își fac apariția la nivel local. În aceste condiții, temperaturile scad față de ziua precedentă în regiunile intracarpatice unde maximele pornesc de la 20…22 de grade, în timp ce în sud-est vara este încă în drepturi, maximele ating 33 de grade în această parte a țării.
Duminică, vremea se răcește și în sud-estul țării, toamna își intră în drepturi sub aspect termic. În plus, ploile sunt și ele prezente, local în regiunile sudice și centrale și izolat în celelalte regiuni, iar vântul se intensifică în est și sud-est. Temperaturile maxime pornesc de la 22…23 de grade în depresiuni și în nordul Moldovei și abia mai ating 28 de grade în sud-est, valori tocmai potrivite pentru a doua decadă a lunii septembrie.