În urma modificării legii, pacienții ar trebui să beneficieze de următoarele:
1. Expertiza cazurilor de malpraxis să fie făcută numai de comisii independente de experți. Rolul acestor comisii este de a stabili dacă a existat sau nu o greșeală medicală și de a arăta cine este vinovat pentru ea: personalul medical sau unitățile medicale.
2. Stabilirea medierii conflictelor apărute în cazurile de malpraxis ca modalitate prioritară de rezolvare a acestor situații. Procesul ar trebui să aibă loc între medic/spital – pacient – asigurător în faţa mediatorilor autorizaţi. Prevederea posibilității ca pacientul să apeleze la o înțelegere amiabilă cu celelalte părți implicate, în cazul în care acestea își recunosc vina, fără să mai ceară o expertiză de la comisiile independente.
3. Despăgubirile acordate trebuie să acopere cheltuielile de spitalizare, tratament și intervenţie medicală. Totodată, societatea de asigurări trebuie să plătească şi daune morale, stabilite fie de mediator, fie de instanţa de judecată.
4. Plățile (despăgubirile) din asigurarea de malpraxis trebuie să se facă la termene cât mai scurte, stabilite de legea Sănătății. În prezent, termenele de plată sunt negociate între asigurat și asigurător la încheierea poliței de asigurare.
5. Coplata asigurării de malpraxis a unui cadru medical. Dacă asigurarea ar fi achitată atât de cadrele medicale, cât și de unitățile spitalicești pentru care lucrează, pragul maxim de despăgubire de care ar putea beneficia pacientul, victimă a unui malpraxis, ar putea fi mult mai mare.
6. Renegocierea contractelor de asigurare. Ele nu includ în acest moment daunele morale.
7. Realizarea unor statistici oficiale ale cazurilor de malpraxis. În funcție de acestea, ministerul Sănătății ar trebui să decidă monitorizarea unităților spitalicești cu incidență mare a situațiilor de malpraxis sau ar putea adapta politicile ministerului în domeniu în funcție de statistici.
8. Informarea pacienților încă de la internare în privința drepturilor pe care le au atunci când sunt victime ale erori medicale.
Așteptăm poveștile, experiențele trăite de voi în spitale și propunerile pentru modificarea legii Sănătății în ceea ce privește malpraxisul, pe adresa [email protected]. România TV va transmite autorităților toate cererile voastre privind legea care are grijă de sănătatea noastră. Cu România TV poti schimba sistemul de sănătate!