SEMNEAZĂ PETIŢIA „CINE GREŞEŞTE PLĂTEŞTE!”

Viaţa unui om, pierdută între spitale sau din cauza lipsurilor prea mari din sistem, devine doar o cifră în statistica morţii. Puţini sunt românii care reușesc să primească despăgubiri după ce ajung victime ale unor erori medicale. Fie pentru că cei care pun verdictul pe greșelile medicale sunt tot medici, fie pentru că instanțele de judecată amână procesele până la nesfărșit. România TV începe campania "CINE GREŞEŞTE PLĂTEŞTE!". O campanie prin care dorim schimbarea legilor care împiedică pacienții să beneficieze de drepturile cuvenite.
Romania TV
18 iun. 2012, 13:15
SEMNEAZĂ PETIŢIA

În urma modificării legii, pacienții ar trebui să beneficieze de următoarele:

 

1. Expertiza cazurilor de malpraxis să fie făcută numai de comisii independente de experți. Rolul acestor comisii este de a stabili dacă a existat sau nu o greșeală medicală și de a arăta cine este vinovat pentru ea: personalul medical sau unitățile medicale.

2. Stabilirea medierii conflictelor apărute în cazurile de malpraxis ca modalitate prioritară de rezolvare a acestor situații. Procesul ar trebui să aibă loc între medic/spital – pacient – asigurător în faţa mediatorilor autorizaţi. Prevederea posibilității ca pacientul să apeleze la o înțelegere amiabilă cu celelalte părți implicate, în cazul în care acestea își recunosc vina, fără să mai ceară o expertiză de la comisiile independente.

3. Despăgubirile acordate trebuie să acopere cheltuielile de spitalizare, tratament și intervenţie medicală. Totodată, societatea de asigurări trebuie să plătească şi daune morale, stabilite fie de mediator, fie de instanţa de judecată.

4. Plățile (despăgubirile) din asigurarea de malpraxis trebuie să se facă la termene cât mai scurte, stabilite de legea Sănătății. În prezent, termenele de plată sunt negociate între asigurat și asigurător la încheierea poliței de asigurare.

5. Coplata asigurării de malpraxis a unui cadru medical. Dacă asigurarea ar fi achitată atât de cadrele medicale, cât și de unitățile spitalicești pentru care lucrează, pragul maxim de despăgubire de care ar putea beneficia pacientul, victimă a unui malpraxis, ar putea fi mult mai mare.

6. Renegocierea contractelor de asigurare. Ele nu includ în acest moment daunele morale.

7. Realizarea unor statistici oficiale ale cazurilor de malpraxis. În funcție de acestea, ministerul Sănătății ar trebui să decidă monitorizarea unităților spitalicești cu incidență mare a situațiilor de malpraxis sau ar putea adapta politicile ministerului în domeniu în funcție de statistici.

8. Informarea pacienților încă de la internare în privința drepturilor pe care le au atunci când sunt victime ale erori medicale.

 

 

Așteptăm poveștile, experiențele trăite de voi în spitale și propunerile pentru modificarea legii Sănătății în ceea ce privește malpraxisul, pe adresa [email protected]. România TV va transmite autorităților toate cererile voastre privind legea care are grijă de sănătatea noastră. Cu România TV poti schimba sistemul de sănătate!

DailyBusiness
Oferta momentului în România! iPhone cu 0 lei avans
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Vin ninsorile în România. Unde vor cădea mari cantități de precipitații
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici