SEMNEAZĂ PETIŢIA „CINE GREŞEŞTE PLĂTEŞTE!”

Viaţa unui om, pierdută între spitale sau din cauza lipsurilor prea mari din sistem, devine doar o cifră în statistica morţii. Puţini sunt românii care reușesc să primească despăgubiri după ce ajung victime ale unor erori medicale. Fie pentru că cei care pun verdictul pe greșelile medicale sunt tot medici, fie pentru că instanțele de judecată amână procesele până la nesfărșit. România TV începe campania "CINE GREŞEŞTE PLĂTEŞTE!". O campanie prin care dorim schimbarea legilor care împiedică pacienții să beneficieze de drepturile cuvenite.
Romania TV
18 iun. 2012, 13:15
SEMNEAZĂ PETIŢIA

În urma modificării legii, pacienții ar trebui să beneficieze de următoarele:

 

1. Expertiza cazurilor de malpraxis să fie făcută numai de comisii independente de experți. Rolul acestor comisii este de a stabili dacă a existat sau nu o greșeală medicală și de a arăta cine este vinovat pentru ea: personalul medical sau unitățile medicale.

2. Stabilirea medierii conflictelor apărute în cazurile de malpraxis ca modalitate prioritară de rezolvare a acestor situații. Procesul ar trebui să aibă loc între medic/spital – pacient – asigurător în faţa mediatorilor autorizaţi. Prevederea posibilității ca pacientul să apeleze la o înțelegere amiabilă cu celelalte părți implicate, în cazul în care acestea își recunosc vina, fără să mai ceară o expertiză de la comisiile independente.

3. Despăgubirile acordate trebuie să acopere cheltuielile de spitalizare, tratament și intervenţie medicală. Totodată, societatea de asigurări trebuie să plătească şi daune morale, stabilite fie de mediator, fie de instanţa de judecată.

4. Plățile (despăgubirile) din asigurarea de malpraxis trebuie să se facă la termene cât mai scurte, stabilite de legea Sănătății. În prezent, termenele de plată sunt negociate între asigurat și asigurător la încheierea poliței de asigurare.

5. Coplata asigurării de malpraxis a unui cadru medical. Dacă asigurarea ar fi achitată atât de cadrele medicale, cât și de unitățile spitalicești pentru care lucrează, pragul maxim de despăgubire de care ar putea beneficia pacientul, victimă a unui malpraxis, ar putea fi mult mai mare.

6. Renegocierea contractelor de asigurare. Ele nu includ în acest moment daunele morale.

7. Realizarea unor statistici oficiale ale cazurilor de malpraxis. În funcție de acestea, ministerul Sănătății ar trebui să decidă monitorizarea unităților spitalicești cu incidență mare a situațiilor de malpraxis sau ar putea adapta politicile ministerului în domeniu în funcție de statistici.

8. Informarea pacienților încă de la internare în privința drepturilor pe care le au atunci când sunt victime ale erori medicale.

 

 

Așteptăm poveștile, experiențele trăite de voi în spitale și propunerile pentru modificarea legii Sănătății în ceea ce privește malpraxisul, pe adresa [email protected]. România TV va transmite autorităților toate cererile voastre privind legea care are grijă de sănătatea noastră. Cu România TV poti schimba sistemul de sănătate!

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancomatele vor fi înlocuite! Schimbare pentru cei care retrag bani cash de la ATM
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Vremea se joacă în continuare. Devine de neînțeles și pentru meteorologi
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)