Păsări acvatice mari care se recunosc ușor după gâtul curbat și penajul alb, lebedele și-au făcut de ceva vreme loc de cuibărit în apropiere de orașul Tulcea, ele putând fi văzute pe lacul Câșla alături de puii lor.
‘Vin de obicei toamna și primăvara. Dacă primăvara sunt multe, anunță o vară bogată în ploi, iar dacă rămân până toamna târziu va fi iarnă lungă’, a declarat pentru AGERPRES Gheorghe Muntean, în vârstă de 68 de ani, din Mineri, localitate situată pe malul lacului Câșla.
Aglomerarea de păsări din apropierea orașului Tulcea nu este o surpriză nici pentru cercetători, scăderea cotelor apei din zonă oferind lebedelor hrană din abundență, ierburi și rădăcini de plante.
Potrivit lucrării ‘Delta Dunării — Rezervație a Biosferei’ editată de Petre Gâștescu și Romulus Știucă sub egida Academiei Române și a Ministerului Mediului, 325 din cele 375 de specii de păsări care trăiesc în România pot fi observate în Delta Dunării. Din acestea, 166 de specii, printre care și lebăda cucuiată, Cygnus olor, cuibăresc în Rezervație, majoritatea fiind oaspeți de vară.
Printre cele 159 de specii de păsări care cuibăresc în zone nordice și ajung în Delta Dunării, ca oaspeți de toamnă, pentru a se hrăni, se numără și lebăda cântătoare Cygnus cygnus.