Semnele crizei vin de la BNR. Veste bună pentru cei care şi-au adăpostit economiile în AUR. Ce se întâmplă cu banii ţinuţi în valută

Curs valutar BNR, luni, 7 aprilie 2025. Banca Națională a României a prezentat prima ședință de cotație a săptămânii. Euro este pe creștere.
Filip Stan
07 apr. 2025, 13:27
Semnele crizei vin de la BNR. Veste bună pentru cei care şi-au adăpostit economiile în AUR. Ce se întâmplă cu banii ţinuţi în valută

Curs  BNR  aprilie 2025. Banca Națională a dat publicității, la ora 13.00, prima ședință valutară a acestei săptămâni. În urmă cu trei zile, moneda unică europeană s-a depreciat față de leu și părea că se distanțează considerabil. Ei bine, luni, la noul curs BNR, un euro a fost pe ”verde” și a înregistrat o nouă apropiere de maximul istoric.

Şedinţă la BNR. Anunţuri importante pentru toţi românii cu credite

De altfel, toate valutele importante, cu excepția lirei sterline, s-au apreciat în cursul acestei zile. Iată cursul valutar oferit de banca centrală:

  • Euro: 4.9774 lei (+0.0004)
  • Dolarul american: 4.5431 lei (+0.0136)
  • Lira sterlină: 5.8379 lei (-0.0447)
  • Francul elvețian: 5.3277 lei (+0.0308)
  • Gramul de aur: 442.3381 (-7.8548)

Nu s-a mai întâmplat de jumătate de secol. Aurul bate orice record, nu doar la BNR 

Așa cum arată Victor Dima, șeful Trezoreriei Tavex România, cea mai mare platformă pentru tranzacționarea cu aur de la noi, începutul lui 2025 a fost marcat de o creștere neobișnuită a prețului aurului.

”Primul trimestru al anului 2025 este marcat de un randament de 19% al prețului aurului. Astfel, anul 2025 se situează pe locul al doilea în ceea ce privește creșterea prețului aurului în primele trei luni ale tuturor anilor din 1971 încoace. Luăm anul 1971 ca referință întrucât acesta marchează sfârșitul legării prețului aurului de dolarul american”, a declarat Victor Dima.

Sub actualele aspecte globale ale pieței aurului, există mai multe motive care stau în spatele acestei creșteri semnificative a prețului aurului.

Politica tarifară a administrației Trump este unul dintre factorii care au condus la majorarea cotației aurului. Încă din campanie, Donald Trump susținea că va impune tarife pe majoritatea importurilor în Statele Unite, principala țintă fiind China; totuși, aceste tarife au ajuns impuse și asupra partenerilor strategici ai SUA, în special Canada, amenințând alți parteneri precum Uniunea Europeană, Japonia și Marea Britanie.

Aceste decizii au creat incertitudini pe piața globală a aurului încă la scurt timp după alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, ceea ce a dus la livrări de aur record către Statele Unite datorită fricii de a nu fi impuse taxe speciale și asupra importurilor de aur în țară. Mare parte din rezervele băncilor centrale aflate la Londra au fost mutate în SUA de frica taxelor vamale. Mai mult, înainte de decizia de majorarea a taxelor vamale, uncia de aur intrată în SUA avea un suprapreț de 50 de dolari peste cotația bursieră internațională.

Se schimbă banii în România! BNR pune în circulație o nouă monedă din argint. Cum poate fi cumpărată și ce valoare va avea

Achizițiile masive de aur ale băncilor centrale, în special China și Polonia, au fost un lat factor care a condus la creșterea cotașiei pe aur. ”Băncile centrale continuă să fie un factor puternic în ceea ce privește cererea de aur globală; în ianuarie 2025 băncile centrale au achiziționat o cantitate netă de aur de 18 tone, cea mai mare achiziție venind din partea Chinei care și-a mărit rezervele de aur cu cinci tone în prima lună a anului”, precizează Victor Dima.

Numai în februarie 2025 s-au achiziționat 72 de tone de aur prin ETF-uri (aurul pe hârtie)

Accesul la ETF-uri este al treilea factor important care a dus la scumpirea aurului. ”Luna februarie a marcat majorarea deținerilor de aur a ETF-urilor din America de Nord cu peste 72 de tone, fiind cea mai mare creștere a activelor gestionate de aceste fonduri de la invazia Ucrainei de către Rusia de la finele lunii februarie 2022; pe fondul incertitudinilor economice ale Statelor Unite, a disponibilității limitate de produse fizice și a fricii de a nu rămâne pe afară (fear of missing out) investitorii apelează la cea mai accesibilă formă de expunere la aur – aurul pe hârtie”, spune Dima.

Un alt factor important este apariția unor noi jucători/investitori pe piața aurului: fondurile de pensii și cele de investiții care au descoperit subit activul de siguranță, aurul. Pe fondul volatilității piețelor financiare, fondurile de investiții, de pensii și de hedging își „parchează” o parte din capital în aur, până când perspectivele economice de viitor devin mai clare.

”Acestea sunt cele patru cauze principale pentru care prețul aurului a avut parte de o creștere substanțială în primele trei luni ale acestui an. Considerând că, în termeni de randament în primii trei ani ai tuturor anilor din 1971 încoace, doar anul 1980, când prețul aurului a crescut cu 55% în numai trei luni, depășește câștigul acestui an, ar trebui să ne punem două întrebări:

Este această creștere sustenabilă sau ne putem aștepta la o corecție asemănătoare cu cea din 1981 când prețul aurului s-a prăbușit cu 25% într-un singur an?
Dacă această creștere este într-adevăr sustenabilă, ce alte recorduri mai poate să atingă prețul aurului?”, spune directorul de Trezorerie al Tavex România.
Perspectiva Tavex România rămâne una conservatoare, în care investiția în aur se recomandă pe un termen lung de timp (cel puțin trei ani), cu scopul păstrării puterii de cumpărare, în detrimentul banilor fiat care sunt devalorizați constant prin inflație.

 

Fidelis – Începe distribuirea sumelor aferente Cuponului 3 pentru titlurile emise în program

Emitentul va plăti deţinătorilor de titluri de stat sumele de bani aferente utilizând serviciul naţional lansat de către Depozitarul Central, scrie Agerpres.

Deţinătorii de titluri de stat care beneficiază de sumele de bani sunt cei înregistraţi în registrul deţinătorilor emitentului, la data de 27 martie 2025.

Deţinătorii de titluri de stat care sunt clienţi ai unui Participant la sistemul de compensare-decontare şi registru al Depozitarului Central îşi pot încasa sumele de bani prin intermediul acestuia.

Începând cu anul 2015, ca urmare a modificării cadrului de reglementare aplicabil distribuirii dividendelor şi a oricăror alte sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare, distribuirea dividendelor se efectuează prin intermediul Depozitarului Central şi al participanţilor la sistemul de compensare decontare şi registru.

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Video controversat cu Adrian Minune și sora lui Sorinel Puștiu! Cum a apărut manelistul, alături de Liliana | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce temperaturi afectează, de fapt, pomii fructiferi. Măsurile urgente pe care le pot lua toți grădinarii și fermierii
Capital.ro
Ilie Bolojan a semnat decretul astăzi, 7 aprilie. Legea se aplică în toată România
Playtech.ro
Regula esențială pe care trebuie să o respecte toți românii care solicită viză temporară pentru a merge în SUA
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
Povestea Doamnei Stanca, marea iubire a domnitorului Mihai Viteazul. Cât timp au fost căsătoriți
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Cine este Liliana, sora lui Sorinel Puștiu! Femeia surprinsă alături de Adrian Minune are doi copii | FOTO
Spynews
Cum afectează Luna Plină de pe 13 aprilie 2025 zodiile. Berbecii, printre cei mai influențați nativi
Evz.ro
Probleme la granițe. Un virus extrem de contagios paralizează Europa
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Miss Europa a fost murit după ce spulberată de o mașină! Aceasta a fost fugărită de polițiști înainte de a se stinge din viață
Cancan.ro
Cum arată soțiile lui Bobiță, Giani, Dorel și Celentano din Las Fierbinți? Ce familii frumoase au actorii
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Traian Băsescu a făcut marele anunț despre alegerile prezidențiale. Fostul președinte cutremură toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Bunica mi-a arătat cum să albesc hainele albe fără a folosi substanțe chimice. Este una dintre cele mai ușoare și accesibile metode.
MediaFlux
Veste bună pentru locatarii de la bloc: Panouri solare cu bani de la stat, în curând
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt chinezii care au venit lângă Hagi la Farul Constanța