Semnele de pe piele care-ţi arată că ai probleme cu ficatul sau cu tiroida. Nu mai amâna vizita la medic de îndată ce le-ai descoperit!

Există o mulţime de afecţiuni care-şi fac simţită prezenţa încă înainte de a avea un diagnostic cert dat de medic, şi asta întrucât semnele acestor boli se pot citi pe faţă sau pe corp. Afecţiunile hepatice şi cele tiroidiene, spre exemplu, sunt două categorii de boli care se manifestă la nivelul pielii, astfel încât oricine îşi poate da seama de prezenţa lor.
Alina Costache
20 feb. 2022, 08:16
Semnele de pe piele care-ţi arată că ai probleme cu ficatul sau cu tiroida. Nu mai amâna vizita la medic de îndată ce le-ai descoperit!

Semnele de pe piele care-ţi arată că ai probleme cu ficatul sau tiroida. Culoarea şi aspectul pielii pot suferi modificări în boli de ficat, în unele boli pulmonare sau în afecțiunile tiroidei.

În afecțiuni ale ovarelor (sindrom de ovar polichistic), pielea poate deveni grasă, la fel și părul, în afecțiuni tiroidiene (hipotiroidii sau hipertiroidii) poate fi foarte uscată și pergamentoasă, rece sau umedă și caldă, în afecțiuni ale suprarenalelor și hipofizei poate să își schimbe culoarea sau consistența”, spune medicul dermatolog Anca Zbranca, potrivit reteteremedii.ro.

Pielea uscată, indicator al unei alergii sau al lipsei de fier

Uscăciunea pielii însoţită de senzaţia de mâncărime sunt, adesea, reacţii la excipienţii din produsele de îngrijire folosite. Dacă aceste simptome persistă după înlocuirea produsului respectiv, poate fi un semn al lipsei de fier din organism, al unei afecțiuni tiroidiene sau al anemiei.

Paloarea, indicator al unei afecţiuni renale

Paloarea pielii însoțită de mâncărimi pot fi semne ale unei boli de rinichi. La fel, părul uscat și fragil, dar și senzaţia continuă de oboseală completează semnele care pot indica prezența insuficienței renale.

La cei cu insuficiență renală cronică apare un miros de uree prin piele și respirație. Mâncărimile pielii apar tocmai din cauza cristalelor de uree care se elimină prin aceasta”, explică Loredana Pop, medic nefrolog.

Citeste si Cum îţi dai seama că ai probleme cu ficatul. Semnele care te trimit urgent la medic

Bătături care nu se vindecă, indiciu al diabetului

Nevoia de a bea cinci-șase litri de lichide pe zi și cantitatea mare de urină eliminată în 24 de ore sunt semne ale diabetului zaharat, când valorile glicemiei sunt ridicate. Persoanele diabetice se mai confruntă, totodată, cu candidoze bucale sau vaginale, dar și cu infecții urinare care răspund greu la tratament.

Atunci când apar complicații ale diabetului, se observă leziuni tipice de eczemă la picioare. De asemenea, din cauza pierderii unor substanțe la nivelul pielii, unele răni provocate de bătături ajung să se vindece foarte greu”, afirmă Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat.

Piele uscată şi palidă şi pilozitate în exces, semne ale afecţiunilor tiroidiene

Persoanele care suferă de hiperfuncţia tiroidei au o constituţie slabă, sunt agitate, transpiră uşor, au ochii măriți și au alopecie. La polul opus, se află hipotiroidia, care se manifestă prin piele uscată și palidă. Pilozitatea în exces și acneea pot indica alte afecțiuni endocrine, precum boala Cushing, cauzată de hiperactivitatea glandelor suprarenale sau tulburări de ovare.

Palmele roșii, indicii ale hepatitei acute

Hepatita acută se manifestă prin dureri de mușchi, de oase, astenie sau lipsa apetitului. Totodată, urina persoanelor diagnosticate cu hepatită acută este foarte colorată, iar scaunele, decolorate.

În hepatitele cronice apar steluțe vasculare pe piele, pete mici și roșii. Palmele sunt, de asemenea, roșii. Scăderea densității firelor de păr, accentuarea desenului venos, mai ales la nivelul abdomenului, și scăderea masei musculare indică tot hepatită cronică”, afirmă Doru Cristian Gavrilă, medic internist, potrivit sursei citate.

Vânătăile şi pielea de culoare galbenă sau gri, prezente în bolile hepatice, biliare sau în cancerul gastric

Boli respiratorii precum bronșita sau emfizemul pot determina colorarea pielii în galben sau gri. Aceasta se întâmplă întrucât nu există suficient oxigen în organism.

Pielea gălbuie poate fi semn de icter, o afecțiune cauzată de acumularea în sânge a bilirubinei (pigmentul hemoglobinei, componentă a sângelui) sau alte afecțiuni hepatice, biliare, chiar cancer gastric”, explică dr. Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din București.

Totodată, dacă descoperi că te învineţeşti uşor, acest lucru ar putea fi un semn că ficatul tău este afectat. Proteinele necesare pentru coagularea sângelui nu mai sunt produse în cantități suficiente.

Citeste si Primul simptom în cancerul pulmonar. Care sunt semnele care ar trebui să te alerteze

Buzele uscate, semne ale anemiei sau diabetului

Crăpăturile apărute la colţurile gurii pot fi semnul unei anemii, cauzate de lipsa fierului în organism. Pentru că în această boală producția de celule roșii încetinește, rănile se vindecă mai greu. Alte cauze posibile pot fi diabetul sau infecția locală cu candida.

Fața umflată, cu aspect pufos, indiciu al hipertiroidiei

În hipertiroidie, glanda tiroidă nu produce suficientă tiroxină (care controlează nivelul de energie consumată de organism). Acest lucru duce la încetinirea metabolismului, ceea ce duce la îngrășare, inclusiv la nivelul feței.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
Scărlătescu a răbufnit după declaraţia Doinei Teodoru despre despărţire! Nu s-a putut abţine şi...
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Misterul cafelei din avion. De ce e gustul total diferit
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Un nou proces pentru reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa ICCJ. Prima decizie a judecătorilor
MediaFlux
Radare pe toate șoselele din România. Ce trebuie să știi despre acțiunea „Speed” a Poliției Rutiere
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu