Semnele de pe piele care-ţi arată că ai probleme cu ficatul sau cu tiroida. Nu mai amâna vizita la medic de îndată ce le-ai descoperit!

Există o mulţime de afecţiuni care-şi fac simţită prezenţa încă înainte de a avea un diagnostic cert dat de medic, şi asta întrucât semnele acestor boli se pot citi pe faţă sau pe corp. Afecţiunile hepatice şi cele tiroidiene, spre exemplu, sunt două categorii de boli care se manifestă la nivelul pielii, astfel încât oricine îşi poate da seama de prezenţa lor.
Alina Costache
20 feb. 2022, 08:16
Semnele de pe piele care-ţi arată că ai probleme cu ficatul sau cu tiroida. Nu mai amâna vizita la medic de îndată ce le-ai descoperit!

Semnele de pe piele care-ţi arată că ai probleme cu ficatul sau tiroida. Culoarea şi aspectul pielii pot suferi modificări în boli de ficat, în unele boli pulmonare sau în afecțiunile tiroidei.

În afecțiuni ale ovarelor (sindrom de ovar polichistic), pielea poate deveni grasă, la fel și părul, în afecțiuni tiroidiene (hipotiroidii sau hipertiroidii) poate fi foarte uscată și pergamentoasă, rece sau umedă și caldă, în afecțiuni ale suprarenalelor și hipofizei poate să își schimbe culoarea sau consistența”, spune medicul dermatolog Anca Zbranca, potrivit reteteremedii.ro.

Pielea uscată, indicator al unei alergii sau al lipsei de fier

Uscăciunea pielii însoţită de senzaţia de mâncărime sunt, adesea, reacţii la excipienţii din produsele de îngrijire folosite. Dacă aceste simptome persistă după înlocuirea produsului respectiv, poate fi un semn al lipsei de fier din organism, al unei afecțiuni tiroidiene sau al anemiei.

Paloarea, indicator al unei afecţiuni renale

Paloarea pielii însoțită de mâncărimi pot fi semne ale unei boli de rinichi. La fel, părul uscat și fragil, dar și senzaţia continuă de oboseală completează semnele care pot indica prezența insuficienței renale.

La cei cu insuficiență renală cronică apare un miros de uree prin piele și respirație. Mâncărimile pielii apar tocmai din cauza cristalelor de uree care se elimină prin aceasta”, explică Loredana Pop, medic nefrolog.

Citeste si Cum îţi dai seama că ai probleme cu ficatul. Semnele care te trimit urgent la medic

Bătături care nu se vindecă, indiciu al diabetului

Nevoia de a bea cinci-șase litri de lichide pe zi și cantitatea mare de urină eliminată în 24 de ore sunt semne ale diabetului zaharat, când valorile glicemiei sunt ridicate. Persoanele diabetice se mai confruntă, totodată, cu candidoze bucale sau vaginale, dar și cu infecții urinare care răspund greu la tratament.

Atunci când apar complicații ale diabetului, se observă leziuni tipice de eczemă la picioare. De asemenea, din cauza pierderii unor substanțe la nivelul pielii, unele răni provocate de bătături ajung să se vindece foarte greu”, afirmă Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat.

Piele uscată şi palidă şi pilozitate în exces, semne ale afecţiunilor tiroidiene

Persoanele care suferă de hiperfuncţia tiroidei au o constituţie slabă, sunt agitate, transpiră uşor, au ochii măriți și au alopecie. La polul opus, se află hipotiroidia, care se manifestă prin piele uscată și palidă. Pilozitatea în exces și acneea pot indica alte afecțiuni endocrine, precum boala Cushing, cauzată de hiperactivitatea glandelor suprarenale sau tulburări de ovare.

Palmele roșii, indicii ale hepatitei acute

Hepatita acută se manifestă prin dureri de mușchi, de oase, astenie sau lipsa apetitului. Totodată, urina persoanelor diagnosticate cu hepatită acută este foarte colorată, iar scaunele, decolorate.

În hepatitele cronice apar steluțe vasculare pe piele, pete mici și roșii. Palmele sunt, de asemenea, roșii. Scăderea densității firelor de păr, accentuarea desenului venos, mai ales la nivelul abdomenului, și scăderea masei musculare indică tot hepatită cronică”, afirmă Doru Cristian Gavrilă, medic internist, potrivit sursei citate.

Vânătăile şi pielea de culoare galbenă sau gri, prezente în bolile hepatice, biliare sau în cancerul gastric

Boli respiratorii precum bronșita sau emfizemul pot determina colorarea pielii în galben sau gri. Aceasta se întâmplă întrucât nu există suficient oxigen în organism.

Pielea gălbuie poate fi semn de icter, o afecțiune cauzată de acumularea în sânge a bilirubinei (pigmentul hemoglobinei, componentă a sângelui) sau alte afecțiuni hepatice, biliare, chiar cancer gastric”, explică dr. Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din București.

Totodată, dacă descoperi că te învineţeşti uşor, acest lucru ar putea fi un semn că ficatul tău este afectat. Proteinele necesare pentru coagularea sângelui nu mai sunt produse în cantități suficiente.

Citeste si Primul simptom în cancerul pulmonar. Care sunt semnele care ar trebui să te alerteze

Buzele uscate, semne ale anemiei sau diabetului

Crăpăturile apărute la colţurile gurii pot fi semnul unei anemii, cauzate de lipsa fierului în organism. Pentru că în această boală producția de celule roșii încetinește, rănile se vindecă mai greu. Alte cauze posibile pot fi diabetul sau infecția locală cu candida.

Fața umflată, cu aspect pufos, indiciu al hipertiroidiei

În hipertiroidie, glanda tiroidă nu produce suficientă tiroxină (care controlează nivelul de energie consumată de organism). Acest lucru duce la încetinirea metabolismului, ceea ce duce la îngrășare, inclusiv la nivelul feței.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Top 5 alimente care te îmbătrânesc prematur. Românii le adoră pe unele dintre ele, fără să știe ce efect au în timp
Capital.ro
Se schimbă iar Codul Rutier. Guvernul a dat ordin. Cine rămâne garantat fără permis
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Vor fi afectați toți pensionarii! Schimbarea momentului la Guvern
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Lovitură de palat. Regina Letizia, în fața dovezilor
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Ungaria ne dă lecții. Ungurii fac de rușine toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Maia Sandu condamnă bombardarea unui spital de copii din Kiev de către Rusia
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!