Anual, în țara noastră sunt depistate aproape 3.000 de cazuri de cancer gastric, majoritatea în stadii avansate, potrivit Ligii Române de Cancer. Din păcate, în faza de debut, boala nu are semne evidente.
Astfel, în jur de 80% din cei cu cancer gastric nu au simptome la început. Pe măsura dezvoltării tumorii, pe lângă disconfortul gastric, care se accentuează după masă, apar și alte semne, cum ar fi oboseala, dificultatea de a înghiți, amețeli, constipație, diaree și vărsături.
Citeşte şi O aluniţă îţi poate curma viaţa. Cum recunoşti un cancer de piele şi ce trebuie să faci
Cancerul de stomac se diagnostichează prin endoscopie digestivă, cu prelevare de țesut pentru biopsie. Este nevoie și de ecografie (pentru a se vedea dacă au apărut metastaze, de pildă, la ficat) și de tomografie (care oferă informații asupra stadiului bolii).
De ce apare
Printre factorii importanți de risc în apariția bolii se numără infecția cu Helicobacter pylori. În 1994, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a clasat Helicobacter pylori ca și carcinogen de clasa I, ceea cea înseamnă că prezintă un risc oncogen crescut.
Citește integral articolul pe clicksanatate.ro.