Semnificaţia dansului în cerc al unei turme de reni. O dronă a surprins deasupra satului Lovozero din regiunea rusă Murmansk o turmă de reni care se mișcă cu repeziciune în cerc.
Citeşte şi Cum sunt echipate vacile din cel mai friguros sat din lume. Nu o să îți vină să crezi
Experţii spun că acest „dans” al renilor este, de fapt, o formă de protecție. Potrivit specialiştilor, atnci când se simt în pericol, turmele de reni se învârtesc în cerc cu viteză. În acest fel, este aproape imposibil ca un prădător să poată ținti un animal anume, relatează digi24.
De obicei, femelele și puii se plasează în centrul spiralei, pentru un maximum de protecție.
Renii sunt vitali pentru ecosistemele din nord. Prezenta lor in stepele nordice este cel mai bun indicator pentru ca respectivele zone sunt curate, nepoluate si se pastreaza in limite normale, scrie livescience.com, citat de ziare.com.
In ultimele trei decenii numarul renilor a scazut cu aproape 60 la suta, ca urmare a schimbarilor climatice si a interventiei brutale a omului in habitatul natural al acestora.
Renii traiesc in Scandinavia si Siberia, sunt mici si au picioare mai scurte decat rudele lor salbatice. In Siberia, caribu este numele renului salbatic.
Dimensiunea si greutatea animalului variaza in functie de sex si varsta, un adult ajunge un metru inaltime si la circa 170 kilograme masculii si 90 de kilogramele femele.
Se poate spune despre reni ca sunt muti. Femelele comunica cu puii in primele luni de viata ale acestora, iar masculii scot sunete doar in perioada de imperechere, toamna. In restul timpului sunt complet tacuti.
Coarnele renilor cad la inceputul iernii, iar pana in primavara masculii au deja coarne noi. Femelele pastreaza coarnele tot timpul, dar in cazul lor acestea cresc foarte incet si sunt mult mai subtiri.