Turiștii aflați pe o plajă din California au avut parte de o întâlnire total neașteptată. Aceștia „s-au lovit” de „Peștele Apocalipsei”, iar întâmplarea face că acest lucru s-a întâmplat chiar cu două zile înainte de un cutremur, întocmai după cu, spune superstiția din popor.
„Peștele Apocalipsei”, cunoscut în realitate sub numele de pește-vâslă cu creastă scurtă (Regalecus russellii), este un exemplu fascinant de specie marină rară. Cu o lungime de aproximativ 3,7 metri, acest pește a fost observat doar de 20 de ori în California din anul 1901, conform unui comunicat emis de Institutul de Oceanografie al Universității din California, San Diego.
Peștii-vâslă cu creastă scurtă trăiesc în adâncurile oceanului, la mari adâncimi unde sunt dificil de întâlnit de către oameni. Din cauza habitatului lor inaccesibil și a aparițiilor lor rare, aceștia și-au făcut o reputație deosebită în cultura japoneză, fiind considerați mesageri ai dezastrelor iminente.
„Există această credință că este un pește apocaliptic sau un semn rău și că par să semnaleze lucruri precum tsunami sau cutremure”, a declarat Zachary Heiple, doctorand la Institutul de Oceanografie, care a ajutat la recuperarea peștelui-vâslă, pentru Live Science.
Peștele-vâslă a fost observat în apropierea San Diego pe 10 august. Ulterior, pe 12 august, un cutremur de magnitudine 4,4 a lovit Los Angeles. Deși aceste evenimente par să se suprapună, este foarte puțin probabil ca ele să fie conectate într-un mod cauzal.
Zachary Heiple a evidențiat un studiu publicat în 2019 în revista „Bulletin of the Seismological Society of America”, care a cercetat posibilele legături între aparițiile peștilor-vâslă și activitatea seismică. Studiul a concluzionat că nu există dovezi științifice care să susțină o corelație între observarea acestor pești și producerea cutremurelor, subliniind că orice asemenea presupunere este pur și simplu o superstiție fără fundament.
„Nu pare să existe nicio corelație”, a spus Heiple. „Dar este o idee cu adevărat interesantă, deoarece arată modul în care peștii-vâslă și istoria umanității au interacționat de-a lungul timpului”.
Peștele-vâslă poate crește până la 11 metri lungime și a inspirat povești străvechi despre monștri de mare, potrivit Muzeului de Istorie Naturală din Florida.
Creaturile asemănătoare unei panglici trăiesc până la mii de metri adâncime în oceanele din întreaga lume, hrănindu-se prin filtrare cu krill și crustacee.
Cercetătorii nu știu încă de ce peștele-vâslă a ajuns în San Diego, dar a fost găsit într-un recif de mică adâncime între La Jolla Cove și La Jolla Shores. Un grup de oameni de știință marini s-a întâmplat să facă snorkeling și caiac pe recif în acea zi.
Emily Miller, un asociat de cercetare la California Sea Grant, care făcea parte din grup, a declarat într-un e-mail pentru Live Science că a fost „nedumerită” când un membru al publicului i-a spus despre peștele argintiu strălucitor.
„Vizibilitatea nu a fost foarte bună în acea zi, dar suprafața foarte reflectorizantă a peștelui-vâslă era încă extraordinar de evidentă sub apă”, a spus Miller.
Citește și: Câte secunde mai sunt până la Ziua Judecăţii. Ceasul Apocalipsei a fost resetat marţi!