Practic, toţi bugetarii care au primit astfel de sume sunt exoneraţi de la restituirea lor.
Mai precis, senatorii au adoptat un amendament care a extins aplicabilitatea unei propuneri legislative care prevedea iniţial scutirea de la restituirea sumelor din venituri salariale, constatate nelegale, de la cadrele didactice la întregul personal bugetar.
VEZI AICI LEGEA ÎN FORMA ADOPTATĂ DE SENAT
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a susţinut propunerea legislativă, pe care a caracterizat-o ca fiind o reparaţie pentru bugetari.
AMNISTIA fiscală pentru MAME, PENSIONARI şi PROFESORI, ADOPTATĂ de Senat VIDEO
”Din 2012, de când am preluat guvernarea, Guvernul Ponta se luptă şi ia măsuri pentru repararea nedreptăţilor făcute de către fosta guvernare, iar proiectul de lege care astăzi este în dezbatere se înscrie pe această linie. Este vorba de repararea nedreptăţilor făcute profesorilor, cadrelor medicale, reprezentanţilor administraţiei publice locale şi alte categorii de bugetari. De aceea, Guvernul susţine raportul pe care l-a întocmit Comisia pentru muncă”, a declarat Rovana Plumb.
Ministrul Muncii a evitat să precizeze în cadrul dezbaterilor care este impactul bugetar al iniţiativei legislative.
Propunerea legislativă a fost formulată de senatorul Liviu Pop, iar ea se referea iniţial la scutiri aplicate profesorilor din trei localităţi din judeţul Hunedoara. Totuşi, propunerea a fost retrimisă în Parlament de preşedintele Traian Băsescu, care a reclamat că legea este discriminatorie pentru că se aplică doar persoanelor din anumite localităţi.
Ulterior, iniţiativa legislativă a fost amendată de senatorii din Comisia de muncă, măsura amnistierii fiind aplicată tuturor bugetarilor.
Totuşi, pentru a intra în vigoare, măsura trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.