Iniţial, propunerea a fost adoptată tacit pe 5 februarie de Camera Deputaţilor.
Propunerea are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, în sensul prevederii exprese a obligativităţii publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a opiniei separate sau, după caz, a opiniei concurente, ”împreună cu decizia, în forma prezentată de judecătorul care a formulat-o”.
Totodată, se are în vedere introducerea unei condiţii suplimentare pentru accederea în funcţia de judecător constituţional – să nu fi fost membru într-un partid politic în ultimii 9 ani anterior numirii în funcţie.
Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Sofia Mariana Moţ, a explicat că Guvernul nu susţine propunerea legislativă pentru că are „serioase vicii de neconstituţionalitate”.
Ea a explicat că potrivit art. 143 din Constituţie, judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior” şi că orice altă condiţie suplimentară pentru aceşti judecători poate fi introdusă prin modificarea Legii fundamentale.