„Să nu uităm că fostul ministru a reuşit să îi bage în ceaţă pe profesori şi pe elevi, prin redactarea incorectă a subiectelor de anul trecut. Mă refer la limba şi literatura română, unde au fost păreri contradictorii privind unul dintre subiectele de la gramatică. Este frustrant să fii ministru al Educaţiei fără examenul de bacalaureat. Îi recomand domniei sale să nu mai facă afirmaţii nefondate despre sistemul de învăţământ având în vedere că este un domeniu pe care nu îl înţelege. Profesorii nu sunt infractori, iar elevii dau dovadă că sunt preocupaţi de viitorul lor”, a subliniat Liviu Marian Pop, potrivit Agerpres.
De asemenea, senatorul social democrat a calificat „tentativa lui Daniel Funeriu de a politiza rezultatele” Evaluării Naţionale drept una „iresponsabilă şi inacceptabilă”, în contextul în care acesta este primul an în care în toate sălile de examen au fost dotate cu camere de luat vederi.
„Nu pot să rămân nepăsător faţă de declaraţiile şi postările de pe blogul personal al fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. Acesta speculează faptul că subiectele de la Evaluarea Naţională 2013 au fost manipulate astfel încât experţii ministerului ar fi primit comandă politică în elaborarea subiectelor artificial de uşoare, astfel explicându-se procentajele mari de reuşită al elevilor. Personal, nu pun la îndoială nici pregătirea elevilor, nici dăruirea profesorilor, aşa cum nu poate fi vorba despre o influenţă politică în elaborarea subiectelor date elevilor”, a precizat Liviu Marian Pop.
De asemenea, el i-a felicitat pe toţi absolvenţii clasei a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională şi „au reuşit să demonstreze că privesc viitorul cu seriozitate”, dar şi pe cadrele didactice, care au reuşit să îi determine pe elevi să înveţe, rezultatele de promovabilitate fiind, la nivel naţional, de peste 75%.
Liviu Marian Pop a mai apreciat că în acest an subiectele au avut un grad de dificultate medie pentru copiii de clasa a VIII-a.
Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a afirmat sâmbătă, într-o postare pe blogul său personal, că în cazul în care rezultatele de la Evaluarea Naţională reflectă realitatea, atunci se poate vorbi despre un „salt spectaculos”, dar „dacă subiectele au fost manipulate, astfel încât procentajele de reuşită să fie artificial de mari, atunci ne aflăm în faţa unei fraude instituţionale comandată politic”.