Proiectul a fost adoptat în Senat cu 87 de voturi favorabile, 7 împotrivă şi 6 abţineri.
Astfel, un nou tip de impozit ar putea fi introdus în legislația românească, de la finalul lunii martie, potrivit unui proiect de lege înscris pe ordinea de zi a senatorilor. Este vorba despre un impozit forfetar care ar urma să se aplice pentru hotelurile, barurile şi restaurantele cu o cifră de afaceri anuală netă de până la cinci milioane de euro şi un număr mediu anual de salariaţi mai mic sau egal cu 250.
„Acest proiect se adresează tuturor companiilor care au o cifră de afaceri de maxim 5 milioane de euro şi au maxim 250 de angajaţi. Prin acest proiect de lege se urmăreşte creşterea conformării voluntare, respectiv încasări suplimentare la bugetul de stat. Este un proiect de lege care va duce foarte mult la creşterea calităţii serviciilor în turism şi alimentaţie publică, iar atunci cetăţeanul va avea mult de câştigat, pentru că acest proiect va diferenţia foarte mult fraierii care îşi plătesc taxele la zi şi cei care, prin orice mijloace, doresc să fenteze legea pentru că nu plătesc impozit pe profit„, a declarat deputatul PSD Mircea Dobre, unul dintre iniţiatori.
Citeşte şi: Senatul a aprobat lista de investiţii pe 2016: lucrări la copertină şi reparaţii la două lifturi
Proiectul de act normativ privind impozitul specific unor activităţi, aflat în procedură de urgenţă în Parlament şi programat să intre în vigoare începând cu data de 31 martie, reglementează impozitul specific anual, adică impozitul datorat de contribuabilii care au anumite domenii de activitate.
Secretarul de stat din MFP Gabriel Biriş a spus că Guvernul nu a putut formula un punct de vedere pentru că nu a fost finalizată analiza impactului măsurilor luate anul trecut, respectiv reducerea TVA de la 24 la 9% şi nici efectele controalelor ANAF în industria turismului şi alimentaţiei publice, scrie Mediafax.
La rândul său, senatorul PSD Nicolae Moga l-a atenţionat pe reprezentantul Guvernului că, înainte de redactarea proiectului legislativ, iniţiatorii au consultat asociaţiile patronale. El l-a invitat pe reprezentantul Executivului să realizeze analiza şi să trimită punctul de vedere al Guvernului în Camera Deputaţilor, care este for decizional în privinţa acestui proiect de lege.
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, nu este de acord cu iniţiativa PSD privind un nou impozit specific pe turism, aceasta explicând luni că marii operatori ar plăti astfel mai puţin cu până la o treime, iar micii întreprinzători, mai mult.
„Noi am arătat că în conformitate cu propunerea acestui nou impozit specific pe turism, marii operatori, cei care se apropie de 4-5 milioane de euro pe an ca venituri, ar plăti impozite mult diminuate, până la o treime, în timp ce micii operatori, cei pentru care practic am dori o simplificare şi sprijin, ar urma să plătească impozite sporite”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, după o întâlnire cu senatorii PSD.
Liviu Dragnea îi ceruse Ancăi Dragu să argumenteze „în mod serios de ce Ministerul de Finanţe nu susţine acest proiect de lege privind impozitul specific în turism şi alimentaţie publică, când toată lumea spune că e bun”.