Senatorul PMP de Covasna, Gheorghe Baciu, a anunţat ulterior de la tribuna Senatului că PMP votat împotriva adoptării proiectului de lege, spunând că „nu vreau şi nu pot să permit nimănui ca această himeră numită Ţinutul Secuiesc să tulbure liniştea şi Constituţia României”.
Viceliderul grupului UDMR, senatorul László-Ődőn Fejer a spus, după vot, că speră că „data viitoare când o să luptăm o să luptăm pentru o Românie prosperă bazată pe o descentralizare reală”.
Pe 11 aprilie, Camera Deputaţilor a respins propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, Comisia pentru administraţie publică arătând că iniţiativa vizează, practic, crearea unei entităţi statale distinctă, paralelă cu statul naţional unitar român.
Deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György este cel care a iniţiat proiectul de lege, susţinând că nu propune modificarea graniţelor, ci numai autonomie teritorială a ţinutului secuiesc în interiorul statului român.
„Locuitorii Ţinutului Secuiesc se constituie în comunitate autonomă ca expresie a identităţii sale istorice, în scopul asigurării egalităţii de şanse a cetăţenilor şi protecţiei identităţii naţionale maghiare”, conform textului iniţiativei legislative.
De asemenea, „Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, iar competenţele regiunii sunt stabilite prin prezentul Statut al regiunii sau de dreptul internaţional”, potrivit sursei citate. Totodată, „Regiunea are dreptul de decizie şi de gestionare în domeniile care aparţin competenţelor sale specifice, iar acest drept include adoptarea şi exercitarea unei politici proprii regiunii”.