Decizia a fost luată de conducerea Senatului, anunţul fiind făcut de vcepreşedintele Cristian Dumitrescu.
Şedinţa va începe la ora 9.00, sesiunea de declarații politice fiind amânată pentru săptămâna viitoare.
Întrebat de ce s-a renunţat la dezbaterea, anterior, a proiectului la Comisia economică şi la Comisia pentru administraţie publică, el a răspuns că un proiect de lege poate să intre în plen şi fără raport dacă raportul nu a fost depus la timp sau nu a fost finalizat în termen.
„Dacă o lege poate să intre în plen fără raport şi se dezbate în plen, cu atât mai mult poate să intre în plen cu un raport făcut de o comisie specială, la care au participat toate grupurile parlamentare, care a fost o comisie foarte transparentă. Nu există temei legal să spunem că nu se îndeplineşte o procedură parlamentară”, a subliniat senatorul PSD, potrivit Mediafax.
Acesta a spus că este vorba doar despre „o variantă mai scurtă”.
„Nu se încalcă în niciu fel regulamentul, e perfect acoperit din punct de vedere procedural, ba chiar aş putea spune că e decizie înţeleaptă, pentru ca să terminăm cât mai repede printr-un vot, să arătăm că nu avem nimic de ascuns, ci, din contră, că dorim să finalizăm cât mai repede această procedură”, a mai declarat Cristian Dumitrescu.
El a spus că proiectul a fost programat pentru marţi dimineaţa pentru a acorda suficient timp pentru dezbaterea raportului comisiei speciale.
„Probabil, se va stabili un timp rezonabil la propunerea preşdintelui de comisie, care va fi împărţit în aşa fel încât fiecare dintre grupurile parlamentare să îşi poată exprima poziţia faţă de raportul de respingere”, a precizat el.
„S-a lucrat foarte mult în această comisie, raportul este unul extrem de consistent, deci dezbaterea va fi poate mai deosebită, mai lungă decât în mod normal”, a completat el.
Senatul va dezbate acest proiect de lege, care are caracter organic, în calitate de primă Cameră sesizată.
Termenul de adoptare tacită a acestui proiect de act normativ este 27 noiembrie.
Comisia parlamentară specială a respins, în 11 noiembrie, cu 17 voturi „pentru” şi două abţineri, proiectul Guvernului privind exploatarea minieră de la Roşia Montană.