Astfel, membrii Biroului Permanent al Camerei Superioare a Parlamentului au fost convocaţi într-o şedinţă la ora 14,00, pentru a stabili programul senatorilor pentru perioada 3-7 februarie, dar şi pentru a aproba ordinea de zi a plenului Senatului, care se va desfăşura începând cu ora 16,00.
La ora 15,00, grupurile parlamentare senatoriale se vor reuni pentru a discuta eventuale modificări în componenţa conducerii lor, întrucât Regulamentul Senatului prevede obligativitatea ca, la începutul fiecărei sesiuni ordinare, grupurile să îşi anunţe în plen conducerea, formată dintr-un lider de grup, un număr de doi până la patru vicelideri, în funcţie de caz, şi un secretar.
De asemenea, liderii grupurilor parlamentare vor prezenta, în prima parte a şedinţei plenului de luni, şi propunerile nominale pentru noul Birou Permanent al Senatului. Lista candidaţilor propuşi de către grupurile parlamentare va fi supusă în întregime votului plenului Senatului, urmând să fie aprobată cu votul majorităţii senatorilor prezenţi la lucrările plenului.
Biroul Permanent este format din preşedintele Senatului, din patru vicepreşedinţi, patru secretari şi patru chestori, cu respectarea ponderii numărului de senatori ai fiecărui grup faţă de numărul total de senatori. În prezent, Biroul Permanent al Senatului este format din preşedinte – Călin Popescu Tăriceanu (LC), vicepreşedinţii Marius Obreja (PNL), Ioan Chelaru (PSD), Cristian Dumitrescu (PSD), Vasile Nistor (LC), secretarii Ion Simeon Purec (PSD), Ion Rotaru (PSD), Mario Oprea (PNL), Alexandru Pereş (PD-L) şi chestorii Cristian Bodea (PNL), Nicolae Moga (PSD), Dan Şova (PSD) şi Attila Verestoy (UDMR).
Odată aprobată componenţa noului Birou Permanent, acesta va fi convocat într-o scurtă şedinţă, programată pentru ora 16,30, urmând ca apoi să aibă loc cea de-a doua parte şedinţei plenului Senatului de luni, în care urmează să fie discutate proiectele şi propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi.
Din cele 26 de iniţiative legislative care vor intra în atenţia plenului Senatului de luni, amintim proiectul de lege pentru completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice şi proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, ambele trimise Parlamentului spre reexaminare.
Pe ordinea de zi a plenului Senatului de luni mai figurează şi un proiect de lege care vizează modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, o iniţiativă de modificare şi completare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, precum şi iniţiative referitoare la modificări sau completări ale Codului Muncii şi ale Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
În ceea ce priveşte priorităţile legislative din această sesiune ordinară, senatorii, alături de deputaţi, îşi vor apleca atenţia cu precădere asupra pachetului legilor electorale, aflat pe masa de lucru a Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, întrucât în urma consultărilor partidelor politice parlamentare cu preşedintele Klaus Iohannis s-a convenit ca, până la finele primei sesiuni parlamentare, să se contureze „o soluţie legislativă” pentru a asigura votul românilor din diaspora, legislaţia privind alegerile locale şi parlamentare, legislaţia partidelor şi cea privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale.
De asemenea, un alt subiect important care se va regăsi în dezbaterea senatorilor este Legea privind aprobarea OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali, care va trebui corelată cu decizia de neconstituţionale dată de către judecătorii CCR, însă Senatul este Cameră decizională în acest caz.
Nu în ultimul rând, şi subiectul reducerii TVA la produsele alimentare de bază ar putea reintra în dezbaterea parlamentară, întrucât conservatorii şi-au exprimat deja dorinţa extinderii reducerii taxei de la produsele de panificaţie la produsele alimentare de bază – carne, lapte, etc.. Printre măsurile sociale care ar mai putea intra în discuţia parlamentarilor, în această sesiune, se numără şi propunerea privind creşterea alocaţiilor pentru copii.