Senatorii jurişti au respins Legea parteneriatului civil între homosexuali

Comisia juridică a Senatului a dat raport negativ proiectului de lege iniţiat de deputatul Remus Cernea prin care se instituia posibilitatea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex.
Filip Stan
19 nov. 2013, 15:18
Senatorii jurişti au respins Legea parteneriatului civil între homosexuali

Votul în comisie a fost dat în absenţa lui Remus Cernea, inițiatorul proiectului. El a apărut la şedinţă după încheierea votului. Totuşi, Cernea spune că vrea să lupte în continuare pentru drepturile comunităţii gay şi doreşte, printre altele, ca homosexualii să-şi poată lua împreună credite de la bănci.

„Comisia era mult prea hotărâtă să respingă proiectul, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze este atitudinea nedemocratică a acestei comisii. Această unanimitate denotă conservatorism excesiv şi o lipsă de racordare la standardele europene”, a declarat Cernea.

Remus Cernea spune că legea ar fi acordat drepturi fireşti celor care doresc să trăiască în parteneriat civil. „Legea priveşte parteneriatul civil, în care aceştia pot spre exemplu să-şi împartă bunurile dobândite în comun, să lase moştenire, să ia credite pe baza veniturilor”, a argumentat Cernea.

Remus Cernea a anunţat pe 12 aprilie că doreşte ca în viitor să reglementeze parteneriatul civil între persoanele de acelaşi sex, motivând faptul că fiecare om este liber să facă ceea ce doreşte, potrivit replicaonline.ro. Propunerea sa a stârnit reacţii virulente, iar un membru al Partidului Verde chiar a făcut scandal la conferinţa de presă susţinută de Cernea.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la biroul său parlamentar, Remus Cernea a argumentat că în multe ţări din Europa acest lucru a fost reglementat, el dând ca exemplu Franţa, acolo unde persoanele de acelaşi sex se pot căsători, după ce în urmă cu două zile senatorii francezi au aprobat acest tip de căsătorii.

„Eu şi Verzii susţinem drepturile omului pentru toţi cetăţenii. Noi nu considerăm că anumiţi cetăţeni ar trebui discriminaţi în vreun fel pentru nici un motiv, pentru că ar aparţine unei minorităţi naţionale sau minorităţi sexuale. În Europa, foarte multe ţări acceptă parteneriatele civile sau căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Am anunţat deja că am în vedere un proiect de lege care să reglementeze parteneriatul civil între persoane heterosexuale sau persoane de acelaşi sex, pe model francez. În Franţa, acum 5 ani a fost adoptată legea privind parteneriatele civile, iar la începutul acestui an sau sfârşitul anului trecut a fost adoptată legea privind dreptul persoanelor de acelaşi sex de a se căsători. Pentru România, ar fi un avantaj pentru persoanele heterosexuale sau orice fel de persoane, să poată să le fie recunoscut parteneriatul civil. De exemplu, în cazul tragic în care unul dintre parteneri moare, poate lăsa moştenire, care nu mai poate fi atacată apoi în instanţă de către familie”, a declarat deputatul Remus Cernea.

Ultimele Stiri