Membrii comisiei juridice a Senatului au discutat, marţi după-amiază, OUG 41 privind referendumului. Senatorul Ioan Ghişe a propus, sub forma unui amendament, ca referendumul să se desfăşoare pe parcursul a două zile.
Un alt amendament al lui Ghişe prevedea că Guvernul este dator să asigure toate condiţiile pentru ca alegătorii să-şi exercite dreptul la vot. Prin acest amendament, senatorul liberal vrea să dea mână liberă Guvernului să decidă dacă este nevoie sau nu de un prag minim de prezenţă la vot. Ghişe a argumentat că documentele Comisiei de la Veneţia recomandă eliminarea unui prag minim de prezenţă la referendum, prag ce ar condiţiona exprimarea voinţei electoratului de o participare minimă la scrutin.
Propunerile sale au căzut la vot, dar există posibilitatea ca amendamentele să fie susţinute în plen. Preşedintele comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a precizat că, din punctul său de vedere, există argumente împotriva pragului de 50% plus unu. „Dincolo de argumentul că voturile absenţilor se adună la cele care votează NU, este şi descurajată folosirea referendumului ca instrument de consultare populară”, a declarat Greblă.
Din partea opoziţiei, Ioan Oltean (PDL) a salutat votul din comisia juridică drept unul normal. „Potrivit legii, data şi orele de desfăşurare a referendumului se anunţă cu cel puţin 20 de zile înainte, nu cu o săptămână jumătate înainte de referendum. De multe ori, Curtea Constituţională s-a pronunţat că nu este constituţional să modifice regulile în timpul jocului”, a declarat Oltean la România TV.
Astfel, referendumul va avea loc într-o singură zi – 29 iulie, între orele 08.00 şi 20.00, cu posibilitate de prelungire a programului. Potrivit legii, preşedintele suspendat Traian Băsescu va putea fi demis majoritatea voturilor exprimate de 50% plus unu din cetăţenii cu drept de vot.
„Am decis să promulg legea de modificare a Legii referendumului aşa cum a fost ea votată de Parlamentul României, aşa cum a trecut prin Curtea Constituţională”, a declarat Antonescu.
Preşedintele interimar a arătat totodată că, în opinia sa, instituirea unui cvorum de participare la referendum este neconformă cu bunele practici în materie electorală.
„Personal, am rezerve faţă de faptul că această formulă încalcă sau ignoră tocmai recomandările Comisiei de la Veneţia în această materie, recomandări care de atâtea ori au fost luate în calcul şi respectate”, a menţionat Antonescu.
Crin Antonescu şi-a argumentat faptul că a promulgat legea prin faptul că a „socotit că e mai puţin important” punctul său de vedere. „Cred că în felul aceasta am închis unul din subiectele fierbinţi de dezbatere”, a explicat Antonescu.
„Aş vrea să spun că unul dintre motivele pentru care am decis promulgarea acestei legi este şi acela că, spre deosebire de alţii, înţeleg întotdeauna să pun interesul naţional în faţa interesului partizan sau personal”, a mai susţinut Antonescu, precizând că România se află sub „un asalt de dezinformare”.
Antonescu a mai declarat că legea prevede foarte clar că durata desfăşurării referendumului este de o singură zi şi că oficial nu au existat niciodată discuţii pentru ca referendumul să se desfăşoare pe durata a două zile. Conform legii, programul de votare la referendum este între orele 08.00 şi 20.00, iar Guvernul poate decide prelungirea programului de votare, de la ora 7.00 până la ora 22.00 sau 23.00.