Senatorii au votat: Gabriel Oprea poate fi urmărit penal, iar Doina Anca Tudor reţinută şi arestată UPDATE

Senatorii au aprobat miercuri, prin vot în plen, cererea DNA de urmărire penală în cazul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, acuzat în dosarul achiziţionării unei maşini de lux din bani publici. La fel au votat şi în cazul senatoarei Doina Anca Tudor, însă acesteia i-a lipsit un singur vot pentru a anula procedura.
Filip Stan
24 feb. 2016, 06:43
Senatorii au votat: Gabriel Oprea poate fi urmărit penal, iar Doina Anca Tudor reţinută şi arestată UPDATE

UPDATE 12.55 Senatoarea Doina Anca Tudor poate fi reţinută şi arestată, au stabilit prin vot senatorii.

Total senatori: 164

Prezenţi: 120

Voturi pentru: 61

Voturi Contra: 57

Voturi Anulate: 2


Doina Anca Tudor a declarat că se aştepta la acest vot.

„Da, cinstită să fiu, mă așteptam și ați văzut și ce declarații am făcut în plen, nu am obligat colegii cu nimic, fiecare a votat cum a crezut sau cum, probabil, sunt indicațiile. (….) Mă așteptam și sunt pregătită, nu am niciun fel de problemă”, a afirmat Doina Anca Tudor.


UPDATE 12.40 Votul în cazul încuviinţării cererii DNA de reţinere şi arestare a senatoarei Doina Anca Tudor s-a încheiat. Urmează numărarea voturilor.


UPDATE 12.29 A început votul secret cu bile în cazul senatoarei Doina Anca Tudor.


UPDATE 12.20 Senatoarea Cristiana Anghel o apără şi ea pe Doina Anca Tudor.

Avem conştiinţă toţi. Mă rog la Dumnezeu s-o avem la noi. Mulţumesc.


UPDATE 12.18 Senatoarea Roxana Jipa îi ia apărarea senatoarei Doina Anca Tudor.

Libertatea este starea de normalitate, nu arestarea.

Cine va face rău, de rău va avea parte.

Nu am votat niciodată pentru reţinerea şi arestarea unui coleg, nu o voi face nici acum.


UPDATE 12.07 Senatoarea Doina Anca Tudor a luat cuvântul înainte de votul senatorilor în cazul său.

Sunt total nevinovată.

Au fost cei mai negri doi ani din viaţa în acea perioadă în care sunt acuzată, pentru că mă aflam în procedură de divorţ.

Mai poate fi capabilă o femeie părăsită să-l ajute pe cel care îi şterge viitorul?

Cum poate fi cineva atât de mârşav încât să acuze doi oameni doar pentru a-şi acoperi propriile ilegalităţi?

Există nenumărate neconcordanţe în acest denunţ.

Calitatea mea în acest dosar nu este de inculpat, ci de nevinovat.

Nu vă spun ce să alegeţi sau cum să votaţi, dar sper să alegeţi corect.


UPDATE 11.59 În sală au fost 124 de senatori din totalul de 164, deci cvorumul a fost îndeplinit în cazul votului pentru Gabriel Oprea.

Voturi Pentru: 71

Voturi Contra: 52

Voturi Anulate: 1


UPDATE 11.40 Senatorul Gabriel Oprea le-a cerut, miercuri, senatorilor, să voteze împotriva cererii DNA. Acesta a declarat înainte ca senatorii să voteze pentru sau împotriva ridicării imunității sale, că a respectat întotdeauna legea şi că este nevinovat.

În timpul mandatului meu nu s-a achiziționat o mașină, ci peste 5.000 și în mod legal, transparent, nu a fost nicio problemă. În 2015, sunt documente, inclusiv memoriul trimis la Comisia Juridică de șeful DIPI, care arată că toate instituțiile abilitate au identificat amenințări la adresa fostei conduceri a Ministerului de Interne, inclusiv a mea, și s-a acționat în consecință.

S-a înființat în cadrul DIPI o structură care a existat și înainte – Acvila – și s-au achiziționat, între altele, și o mașină. Nu am cerut eu acest lucru și se poate dovedi. Este scris și în memoriu. Mașina s-a achiziționat legal și eu m-am supus legii.

Acestea sunt faptele. Vreau să vă spun că mereu mi-am făcut datoria, am respectat legea și sunt nevinovat și rog să votați împotriva acestei cereri”, a susținut Gabriel Oprea în fața colegilor săi.


UPDATE 11.30 Biroul permanent al Senatului a decis, miercuri, ca pe ordinea de zi a plenului să fie incluse doar rapoartele Comisiei juridice în privința solicitării justiției în cazurile Gabriel Oprea și Doina Tudor, potrivit Agerpres.

Conducerea Senatului a stabilit timpii de dezbatere, cei doi senatori având la dispoziție câte 30 de minute pentru a-și exprima punctul de vedere, iar grupurile parlamentare, în total, tot o jumătate de oră.

În final, votul în cazul celor doi va fi secret cu bile.

––––––––––––––––––––––––––––

Senatorii jurişti au dat, marţi, avize favorabile cererilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie care îi vizează pe cei doi senatori, Gabriel Oprea (UNPR) şi Doina Tudor (PNL), după ce aceştia au fost audiaţi în Comisia juridică şi au avut la dispoziţie două zile să îşi studieze dosarele.

Rapoartele urmează să fie dezbătute, miercuri, în plen. Tot atunci, cei doi senatori vizaţi de cererile DNA vor susţine declaraţii de la tribuna Senatului, pentru a-şi prezenta apărarea. Gabriel Oprea deja a anunţat că va spune mai multe lucruri, în plen, în timp ce Doina Tudor afirma că nu le poate cere nimic senatorilor.

Citeşte şi: Comisia Juridică a Senatului a aprobat începerea urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea UPDATE

Dosarele celor doi nu sunt foarte mari. Dosarul lui Gabriel Oprea are trei volume, în timp ce dosarul Doinei Tudor are două volume.

Votul în cazul cererilor DNA este secret, cu bile. Pentru ca solcitările Justiţiei să fie admise, este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenţi în plen.

Rezultatul votului în cazul celor doi nu ar trebui să fie o surpriză. Atât PSD, prin vocea liderului Liviu Dragnea, cât şi PNL, prin Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au anunţat că vor vota în favoarea cererilor DNA, fără a se ţine cont dacă parlamentarul vizat este de la acel partid, relatează news.ro.

Cu toate acestea, chiar săptămâna trecută, în plenul Camerei Deputaţilor, cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă pe numele lui Mădălin Voicu a fost respinsă de deputaţi, iar cererea care viza arestarea lui Nicolae Păun a fost amânată, pentru că şedinţa s-a suspendat din lipsă de cvorum.

În cazul lui Gabriel Oprea, DNA cere pentru a doua oară aviz de la Senat pentru urmărirea penală, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor, cu bani care erau destinaţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, maşină pe care ulterior a folosit-o doar fostul ministru al Internelor.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) vrea să înceapă urmărirea penală a fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea, fost vicepremier pentru securitate naţională, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în acelaşi dosar în care au fost puşi sub acuzare fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) Nicolae Gheorghe, şi alţi trei foşti şefi din DIPI.

În celălalt dosar, DNA cere Senatului aviz pentru reţinerea şi arestarea senatoarei Doina Tudor, acuzată că, în perioada martie-mai 2013, l-a ajutat în mod direct pe soţul său să primească mită 200.000 de euro pentru a favoriza o firmă de asigurări.

Procurorii susţin că, în perioada martie – mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat în mod direct pe Daniel George Tudor „să primească suma de 200.000 de euro (din suma totală de 300.000 de euro primită de inculpatul Tudor Daniel George), pentru ca, în schimb, acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să favorizeze o firmă de asigurări care făcuse obiectul unor activităţi de control”.

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Bărbat arestat la Capitoliu cu manifest și echipament inflamabil
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate