Senatorul Cristiana Anghel sare în sprijinul celor cu credite în franci elveţieni.Ce lege cere să fie abrogată

Senatorul PC Cristiana Anghel solicită conducerii Senatului, în contextul crizei creditelor în franci elvețieni, abrogarea de urgenţă a articolului 120 din OUG nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului.
Filip Stan
06 mart. 2015, 09:21
Senatorul Cristiana Anghel sare în sprijinul celor cu credite în franci elveţieni.Ce lege cere să fie abrogată

Potrivit articolului 120 din ordonanța amintită, „contractele de credit, inclusiv contractele de garanție reală sau personală, încheiate de o instituție de credit, constituie titluri executorii”.

„Avem problema cu creditele în franci elvețieni și dacă reușim să trecem, în regim de urgență, legea aceasta, cel puțin nu le mai iau casele imediat. Trebuie să se ducă în instanță, deci nu mai sunt la bunul plac al executorilor judecătorești”, a declarat Cristiana Anghel pentru Agerpres.

Citeşte şi: 

În expunerea de motive a propunerii de lege, inițiate de Cristiana Anghel și semnate de senatori aparținând PC, PSD, UNPR și PNL, se arată faptul că „mii de oameni au fost evacuați din locuințele lor în urmarea unor executări silite demarate de bănci sau de colectori de creanțe (aceștia din urmă ființând și funcționând ilegal)”.

Potrivit documentului citat, acestor oameni nu le-a fost oferită șansa unei opoziții sau a unui apel la hotărârea judecătorului de încuviințare a executării silite și nici șansa de a se pune sub protecția tribunalului, „așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor Uniunii Europene”.

„În dreptul nostru procesual civil, în totală contradicție cu dreptul Uniunii Europene, încheierea prin care se încuviințează executarea silită a unui contract de credit bancar (titlu executoriu în el însuși, care nu are nevoie de o soluție judiciară favorabilă pentru a fi pusă în executare silită) nu este supusă niciunei căi de atac. Debitorului aflat în această situație i se permite o contestație la executare, dar aceasta se poate dovedi inutilă, întrucât ea nu suspendă executarea, ceea ce înseamnă că între timp locuința debitorului sau a familiei sale poate fi executată silit„, explică Cristiana Anghel, în expunerea de motive.

De asemenea, aceasta atrage atenția că debitorul care ar câștiga în contestația la executare ar obține doar dreptul la despăgubiri.

„Suspendarea executării se poate acorda, în mod excepțional, doar cu depunerea unei cauțiuni care poate fi, uneori, prohibitivă. (…) În ultima vreme, mai ales în spețe pronunțate contra sistemului judiciar spaniol (similar în multe privințe cu cel românesc), s-a decis la Luxemburg că e inadmisibil ca debitorului să i se refuze dreptul de a se opune la încuviințarea unei executări și de a cere înghețarea efectelor unui contract care este suspect de a fi împănat cu clauze abuzive, mai ales în acele cazuri în care obiectul executării silite îl reprezintă casa de locuit a debitorului și a familiei sale.

Legea internă care interzice acest drept este inaplicabilă. Exact așa este și legea română. Inaplicabilă. Mai mult, CEDO a decis că dacă o executare silită asupra locuinței debitorului sau a familiei sale s-a derulat fără că debitorului să i se fi dat dreptul efectiv de a se opune la executare, atunci el are dreptul la despăgubiri, inclusiv pentru daune morale”, se mai arată în expunerea de motive.

Totodată, senatorul PC Cristiana Anghel a inițiat și o altă propunere legislativă care modifică articolul 96 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, în sensul introducerii obligativității pentru statul român de a se îndrepta „de îndată” cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârșit „o eroare judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Laura Giurcanu și-a făcut de cap la mare. Influencerița se bucură de viața de femeie singură
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pericol în piețe! Legume și fructe contaminate cu pesticide periculoase pentru oameni
Capital.ro
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Cel mai valoros schelet de dinozaur vândut vreodată atinge suma record de 44,6 milioane de dolari
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'