În dosarul supranumit „Case pentru generali”, alături de Corneliu Dobriţoiu, alţi zece generali şi colonei sunt acuzaţi că ar fi cumpărat locuinţele de serviciu primite de la Ministerul Apărării Naţionale deşi nu aveau acest drept. Apartamentele au fost achiziţionate la preţuri mult sub cele ale pieţei imobiliare.
Procurorii de la secţia militară a DNA au cerut instanţei o pedeapsă de 7 ani de închisoare pentru generalul în rezervă Corneliu Dobriţoiu.
Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul fostului ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu pentru participaţie improprie la abuz în serviciu, pe data de 16 aprilie 2013.
Dobriţoiu şi-a clamat nevinovăţia, susţinând că nu şi-a repartizat singur locuinţa şi nici nu a fost în măsură să influenţeze preţul cu care a cumpărat apartamentul.
„Am fost invitat la DNA să parcurgem, împreună cu avocaţii, nişte elemente ale unui dosar început în 2006, după ce am mai fost chemat în 2009”, a declarat senatorul PNL, înainte de întâlnirea cu procurorii.
Dobriţoiu susţine că apartamentul l-a achiziţionat în condiţii legale. „Am respectat toate condiţiile legale: am o casă de vacanţă trecută în declaraţia de avere, nu am fost în relaţie de subordonare cu structura ce a dat aprobarea, nu am stabilit eu preţul, nu mi-am dat singur casă”, a declarat Dobriţoiu înainte de audiere.
În ceea ce priveşte casa de vacanţă, Dobriţoiu a explicat că o asemenea proprietate nu-l excludea de la posibilitatea achiziţiei unei locuinţe de la MApN deoarece, în Legea locuinţei, casa de vacanţă nu este asimilată unui domiciliu stabil.
Potrivit România TV, Dobriţoiu a putut să cumpere de la Ministerul Apărării Naţionale un apartament de circa 100 m² la un preţ mai mic decât cel al pieţei, de numai 50.000 de euro. La mai puţin de un an, suma a fost înjumătăţită la 26.000 de euro.
Presa relata, în 2007, că numeroşi membri ai conducerii Ministerului Apărării şi-au cumpărat locuinţele de serviciu, fără respectarea prevederilor legale. Printre aceştia apăreau inclusiv Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat la acea vreme, alături de directorul adjunct al Statului Major General, Ştefan Oprea, contraamiralul Costi Ioan Gunther, directorul adjunct al Statului Major General, generalul Tudor Munteanu, locţiitorul şefului Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, generalul de brigadă Adrian Bantaş, locţiitorul şefului Direcţiei de Comunicaţii şi Informatică, care şi-ar fi cumpărat locuinţele de serviciu cu preţuri mult mai mici decât cele ale pieţei, deşi mai aveau o locuinţă sau casă de vacanţă.