David a fost văzut, luni dimineaţă, la sediul central al PNL, unde conducerea liberalilor era în şedinţă. „Am venit să salut pe cineva”, le-a spus David ziariştilor, care s-au interesat de motivele vizitei lui în sălaşul liberalilor.
Conform unor surse din PNL, David îşi negociază termenii înscrierii sale la liberali. Aceleaşi surse susţin că şi Tudor Udriştoiu va părăsi tabăra PDL, dar că va rămâne senator independent.
David a fost întrebat de jurnalişti, la Senat, dacă a luat parte la şedinţa conducerii PNL de luni. „Nu am fost la nicio şedinţă”, a răspuns senatorul.
Chestionat dacă se află totuşi în negocieri pentru a trece în rândul liberalilor, Gheorghe David a răspuns: „Nu sunt în negocieri cu nimeni, am oferte… Am trecut pe la sediul PNL, dar nu am nicio treabă, nu am fost la şedinţe”. Senatorul a mai precizat că, „deocamdată”, rămâne în PDL.
De altfel, vicepreşedintele PNL Mihai Voicu susţine că înscrierea în partid a lui David ar fi un eveniment benefic pentru liberali. „O venire a sa ar fi binevenită deoarece este un om serios şi un parlamentar cu experienţă”, a declarat, luni, Mihai Voicu.
Senatorul PDL Gheorghe David este secretar al Biroului Permanent al Senatului.
La începutul săptămânii trecute, senatorul Sorina Plăcintă şi-a anunţat trecerea de la PDL la PNL. Miercuri, liderul liberalilor din Senat, Puiu Haşotti, a declarat că sunt discuţii cu mai mulţi parlamentari PDL care doresc să plece din partid şi să treacă la PNL şi PSD, el arătând că aceste schimbări sunt necesare puterii pentru a-şi păstra majoritatea la Senat şi de la 1 septembrie.
Puiu Haşotti a arătat că, pornind de la o realitate politică din Senat, de la 1 septembrie Guvernul are nevoie de o majoritate parlamentară, în urma câştigării alegerilor locale de un număr important de senatori. „Venirea câtorva senatori de la PDL face posibil ca Guvernul să aibă în Senat o majoritate suficientă şi ca în Biroul Permanent al Senatului, puterea, USL să aibă o majoritate”, a mai arătat Haşotti.
Întrebat câţi senatori PDL ar putea demisiona în perioada următoare, Haşotti a declarat că nu poate da o cifră, tot ceea ce poate spune fiind că la 1 septembrie puterea va avea majoritate în Senat. La alegerile locale din 10 iunie, şase senatori PNL şi PSD au fost aleşi în administraţia locală.
Legea 161/2003 privind transparenţa în funcţiile publice prevede că postul de parlamentar este incompatibil cu cel de ales local şi stipulează că deputatul sau senatorul aflat în acest caz are la dispoziţie 15 zile pentru a informa Biroul permanent al Camerei din care face parte.
Legea stipulează că în termen de 60 de zile de la expirarea celor 15 zile parlamentarul în cauză trebuie să opteze între mandatul de parlamentar şi cel de ales local, demisionând din una dintre funcţii.
Parlamentarii aleşi pe 10 iunie în funcţii de primari sau de preşedinţi de CJ îşi vor exercita mandatele în actuala sesiune legislativă, care se încheie la sfârşitul lunii iunie, dar nu şi în sesiunea legislativă care debutează în septembrie.