Senatorul PSD Titus Corlăţean, intervenţii privind consolidarea cooperării dintre Consiliul Europei și UE la 10 ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona

Senatorul Titus Corlățean a avut o serie de intervenții, în calitate de raportor, pe tema marcării a zece ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. S-a întâmplat în cadrul reuniunii Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), desfășurată în format online în 10 decembrie.
Filip Stan
11 dec. 2020, 13:36
Senatorul PSD Titus Corlăţean, intervenţii privind consolidarea cooperării dintre Consiliul Europei și UE la 10 ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona

Senatorul PSD Titus Corlățean a avut mai multe intervenţii legate de consolidarea cooperării dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană la 10 ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona în calitate de raportor al APCE.

Citeşte şi: Titus Corlăţean: „Igor Dodon a încălcat Legea fundamentală a Republicii Moldova”

Dezbaterea a inclus audieri la care au luat cuvântul membri ai Parlamentului European (Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne/LIBE și Comisia pentru afaceri constituționale/AFCO), noul Secretar General al  Serviciului UE pentru Acțiune Externă SEAE), înalți responsabili ai Comisiei Europene și directorul general al Direcției Generale pentru Drepturile Omului și Statul de Drept a Consiliului Europei.

În prezentarea sa, senatorul Titus Corlățean a salutat deschiderea și angajamentul Uniunii Europene, manifestat pe toate palierele, pentru consolidarea și extinderea mecanismului de cooperare dintre cele două organizații europene, inclusiv pentru accelerarea negocierilor și finalizarea procesului de aderare a Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului – cel mai important tratat european în materia drepturilor omului, instrument juridic al Consiliului Europei. Acest obiectiv extrem de important al celor două organizații a dobândit o semnificație deosebită în contextul pandemiei COVID-19 și al măsurilor restrictive impuse de guverne pentru a limita efectele acesteia. Astfel, odată ce UE va deveni cea de-a 48-a parte contractantă, cetățenii se vor putea adresa Curții Europene a Drepturilor Omului, în ipoteza în care drepturile și libertățile lor fundamentale ar fi afectate de orice acțiune a Uniunii Europene.

Vicepreședintele Senatului a reînnoit apelul pentru asigurarea sprijinului politic necesar finalizării procesului de aderare și a exprimat încrederea că deținerea concomitentă de către Republica Federală Germania a ambelor președinții semestriale – a Consiliului Europei (18 noiembrie 2020 – 21 mai 2021) și a Consiliului Uniunii Europene (1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020) – va constitui un factor determinant pentru îndeplinirea cu succes a acestui obiectiv și în beneficiul cetățenilor europeni.

În continuare, vicepreședintele Senatului a avut un dialog cu membrii APCE și cu înalții oficiali UE invitați și a răspuns întrebărilor acestora. Totodată, a exprimat încrederea că parteneriatul CoE – UE se va reflecta inclusiv prin luări de poziție și acțiuni menite să semnaleze cu promptitudine orice manifestare ce contravine principiilor democrației și statului de drept din partea actorilor politici. În context, senatorul român a oferit exemple recente de atitudini care, în opinia sa, nu pot fi trecute sub tăcere. Un prim exemplu s-a referit la promulgarea de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, chiar înaintea predării mandatului, a legii ce modifică anumite prerogative ale președintelui țării, în domenii sensibile precum activitatea și controlul exercitat asupra serviciilor de informații moldovenești – lege suspendată anterior de Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Un alt exemplu a vizat modul abuziv și neconstituțional în care Președintele României s-a implicat în campania electorală, semnalat în termeni duri de observatorii internaționali ai OSCE/ODIHR în concluziile preliminare ale Misiunii speciale de evaluare a alegerilor parlamentare, ca depășind limitele atribuțiilor sale oficiale constituționale, contrar standardelor internaționale democratice în materie.

În etapele viitoare de elaborare și dezbatere a acestui raport, Titus Corlăţean va analiza aspecte relevante legate de caracterul evolutiv al competențelor UE în materia drepturilor omului, de bilanțul realizărilor și provocărilor întâmpinate în cooperarea dintre cele două organizații, precum și de modalitățile de aprofundare a parteneriatului dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană. Raportorul APCE urmează să aibă contacte oficiale cu înalți reprezentanți ai UE pe aceste teme la începutul anului viitor, la Bruxelles și Strasbourg.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Alimentul pe care trebuie să-l eviți la micul dejun. Medic cardiolog: ”Nimic nu este gratis”
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. S-a anunțat finalul: Fără relevanță
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Obsesia lui Ceaușescu, readusă la viață de Guvern. Milioane de români vor beneficia de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are nicio șansă. Propria greșeală care îi anulează victoria: Respins!
StirileBZI
Codul Rutier 2025: Acești șoferi sunt obligați să dea examen auto, deși au permis de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
11 decese confirmate în urma incendiilor din Los Angeles, autoritățile impun restricții de circulație
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”