Tribunalul Bucureşti a decis, la sfârşitul lunii ianuarie, ca senatorul Cătălin Voicu să-i restituie omului de afaceri Costel Căşuneanu sumele de 250.000 de lei şi 200.000 de euro, bani recunoscuţi ca fiind împrumutaţi de către demnitar de la Costel Căşuneanu.
Cătălin Voicu şi Costel Căşuneanu, alături de fostul preşedinte al Secţiei Civile şi de Proprietate Intelectuală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Florin Costiniu, şi omul de afaceri Marius Locic sunt judecaţi într-un dosar de corupţie, de către instanţa supremă, acuzaţiile având legătură tocmai cu împrumutul constatat de Secţia civilă a Tribunalului Bucureşti.
Unul dintre avocaţii lui Cătălin Voicu, a declarat că Tribunalul Bucureşti a judecat cererea omului de afaceri Costel Căşuneanu prin prisma recunoaşterii tacite de către clientul său a împrumutului reclamat.
Concret, senatorul Cătălin Voicu a recunoscut la tribunal banii pretinşi de către omul de afaceri.
Întrebat cum se poate proba restituirea efectivă a acestor bani de către senator omului de afaceri, apărătorul lui Voicu a precizat că „nu se prea poate”, dar că la acest moment există o decizie a unei instanţe civile, ce nu va fi contestată de către demnitar, astfel că ea va putea fi învestită cu formulă executorie de către Căşuneanu, care „dacă vrea o execută, sau poate nu”.
Avocatul nu a precizat dacă va folosi ca probă această decizie în dosarul de corupţie în care este judecat clientul său, arătând doar că „ea s-ar putea adăuga altor probe depuse de ei, care să probeze apărarea referitoare la aceste împrumuturi frecvente făcute de senator de la omul de afaceri”.
La acest moment, decizia trebunalului poate fi atacată cu apel în termen de 15 zile de la comunicare ei către părţile din dosar.
Costel Căşuneanu a introdus la Tribunalul Bucureşti cererea prin care solicita returnarea banilor împrumutaţi senatorului Cătălin Voicu în luna februarie 2011, ea fiind judecată încă de la primul termen stabilit în acest dosar peste un an, respectiv 31 ianuarie 2012.
Senatorul Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie. Aceştia au fost şi ei arestaţi preventiv, dar în 13 aprilie 2010 au fost puşi în libertate.
Procurorii afirmă că, în perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator”, ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.
De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.
În acest dosar, senatorul Cătălin Voicu (PSD) a stat în arest preventiv din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.