CORONAVIRUS ROMANIA. Senatorii s-au exprimat, într-o şedinţă desfăşurată prin mijloace electronice, prin 130 de voturi pentru.
Preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, a condus reuniunea din sala de plen, unde a fost asistat de secretarii de şedinţă, George Dircă şi Marian Pavel, ceilalţi parlamentari lucrând de la distanţă.
Potrivit proiectului pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19, „la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie”.
„Urmaşii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, se arată în propunerea legislativă adoptată miercuri de Senat.
De asemenea, parlamentarii PSD propun ca urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva Covid-19 să beneficieze de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate şi a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.
„În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19 se instituie Ziua personalului medical, care se organizează anual pe 11 martie prin grija Ministerului Sănătăţii”, se mai arată în proiect.
În cadrul dezbaterilor, senatorul PSD Ovidiu Orţan a subliniat că speranţa iniţiatorilor este ca acest proiect să nu aibă beneficiari.
„Naţiunea se află în război biologic cu un inamic nevăzut şi cu un potenţial letal.(…) Acest proiect propune un pact social între naţiune şi personalul din sistemul sanitar. Ideologia pactului este: cu orice preţ îngrijiţi-ne părinţii, orice se va întâmpla, vă vom îngriji copiii!”, a spus Orţan la dezbaterea proiectului.
Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, s-a pronunţat în favoarea propunerii legislative, evidenţiind că „niciun efort nu este prea mic pentru a motiva personalul medical şi pentru a-i arăta întregul suport al societăţii pentru menirea lor”.
Senatorul USR Adrian Wiener consideră că proiectul conferă „un confort psihologic minimal al celor care se găsesc acum în linia întâi. Suntem convinşi că nu e un privilegiu, ci un drept minimal”.
Senatorul Laszlo Atilla a menţionat că, „deşi nu au fost luate măsuri din timp pentru a evita problemele cu care ne confruntăm, proiectul vine ca o măsură care mai poate alina suferinţa celor afectaţi”.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.