Senatul a adoptat „Legea Nordis”. Limită a avansului pe care îl poate percepe dezvoltatorul şi scăderea onorariului notarului, printre prevederi

Senatul României a adoptat, în sfârșit, proiectul legislativ propus de Partidul Social Democrat (PSD), numit "legea Nordis", care reglementează avansurile pe care dezvoltatorii imobiliari le pot solicita cumpărătorilor. Inițiativa, blocată anterior în comisii, a fost reluată și modificată semnificativ, iar forma votată prevede plafoane clare pentru sumele ce pot fi cerute în diferitele etape ale tranzacției imobiliare, în scopul protejării cumpărătorilor și prevenirii abuzurilor din piața imobiliară.
Filip Stan
15 apr. 2025, 16:48
Senatul a adoptat

Potrivit noii forme a proiectului, avansurile solicitate de dezvoltatori vor fi reglementate clar în funcție de stadiul lucrărilor. Astfel, convențiile de rezervare, care pot fi încheiate pentru o perioadă maximă de 60 de zile, nu vor putea presupune sume mai mari de 5% din prețul final al imobilului. În plus, dacă în termenul stabilit nu se încheie o promisiune sau un contract de vânzare, dezvoltatorul va avea obligația să restituie integral suma achitată de cumpărător, în cel mult 30 de zile.

Pentru încheierea unei promisiuni de vânzare sau a altor documente similare, dezvoltatorul va putea solicita un avans de cel mult 15% din valoarea totală a imobilului. Pe măsură ce construcția avansează, avansul poate ajunge la 25% la finalizarea structurii de rezistență și încă 25% la finalizarea lucrărilor de instalații.

Toate sumele achitate ca avans vor fi depuse într-un cont bancar special deschis pe numele dezvoltatorului și vor putea fi utilizate exclusiv pentru lucrările de construire a imobilului respectiv. Folosirea fondurilor în alte scopuri este interzisă și va fi sancționată drastic: o amendă în cuantum de 1% din cifra de afaceri a dezvoltatorului.

Inițiativa legislativă păstrează în forma adoptată un paragraf esențial din versiunea inițială a proiectului.

„La încheierea promisiunii de vânzare dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului supus tranzacției. Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din prețul total al imobilului, în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției, cu una dintre societățile de asigurare, în condițiile legii. Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, și pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect.”, se arată în proiect.

Proiectul mai prevede că dezvoltatorii pot încheia promisiuni de vânzare doar după ce autorizația de construire este notată în cartea funciară, după ce se face preapartamentarea pentru condominiile viitoare și se deschid cărțile funciare pentru fiecare unitate individuală. De asemenea, orice promisiune de vânzare sau cumpărare va trebui autentificată notarial, după obținerea extrasului de carte funciară.

Citeşte şi: Victor Ponta anunță că se pregătește din nou anularea alegerilor prezidențiale: ”S-a umplut găleata cu minciuni. Românii nu mai vor un candidat impus de sistem”

Un alt element important este reducerea cu 25% a onorariului notarial în cazul în care cumpărătorul este asistat de avocat la semnarea promisiunii de vânzare-cumpărare sau a contractului propriu-zis.

În cazul în care dezvoltatorul intră în insolvență, cumpărătorii și statul vor avea calitatea de creditori privilegiați, oferindu-le o garanție suplimentară în recuperarea sumelor investite.

Inițiativa PSD vine în contextul unor dezbateri politice aprinse. În 2019, PNL a depus un proiect similar, care însă nu a fost adoptat. PSD a replicat că, de la formarea actualei coaliții de guvernare, liberalii nu au solicitat rediscutarea acelui proiect. La rândul său, USR a prezentat în octombrie 2023 o propunere legislativă prin care avansul solicitat de dezvoltatori ar fi fost plafonat la 15% din valoarea imobilului. Totuși, proiectele USR și PNL au fost respinse de senatori în favoarea variantei PSD.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat încă din octombrie anul trecut că legislația privind proiectele imobiliare va fi modificată astfel încât dezvoltatorii să nu poată solicita, în mod normal, avansuri mai mari de 10%. Proiectul PSD a fost depus la scurt timp după acel anunț.

Noua lege urmează să intre în vigoare în termen de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Important de menționat este că aceste prevederi nu se vor aplica retroactiv – actele și faptele juridice încheiate anterior rămân guvernate de legislația valabilă la momentul respectiv.

Proiectul adoptat de Senat va fi trimis acum la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz. Dacă va primi votul final, legea ar putea schimba semnificativ relația dintre dezvoltatori și cumpărători, asigurând o protecție mai mare celor care investesc în locuințe aflate în stadiul de proiect sau construcție.

Citeşte şi: Congresmenii americani, satisfăcuți de explicațiile președintelui Ilie Bolojan referitoare la anularea alegerilor prezidențiale din luna decembrie: „Au fost mulțumiți de clarificările oferite și nu au exprimat îngrijorări legate de eventuale probleme la scrutinul din mai”

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
E ilegal să semnezi documentul. Restricție pentru români. ANAF a început controlul
Playtech.ro
Cum obții cartea mașinii în 2025 în România. Acte necesare pentru obținerea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV)
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Zodia care trebuie să depună efort ca să rămână pe linia de plutire. Sunt puse la încercare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți