Potrivit noii forme a proiectului, avansurile solicitate de dezvoltatori vor fi reglementate clar în funcție de stadiul lucrărilor. Astfel, convențiile de rezervare, care pot fi încheiate pentru o perioadă maximă de 60 de zile, nu vor putea presupune sume mai mari de 5% din prețul final al imobilului. În plus, dacă în termenul stabilit nu se încheie o promisiune sau un contract de vânzare, dezvoltatorul va avea obligația să restituie integral suma achitată de cumpărător, în cel mult 30 de zile.
Pentru încheierea unei promisiuni de vânzare sau a altor documente similare, dezvoltatorul va putea solicita un avans de cel mult 15% din valoarea totală a imobilului. Pe măsură ce construcția avansează, avansul poate ajunge la 25% la finalizarea structurii de rezistență și încă 25% la finalizarea lucrărilor de instalații.
Toate sumele achitate ca avans vor fi depuse într-un cont bancar special deschis pe numele dezvoltatorului și vor putea fi utilizate exclusiv pentru lucrările de construire a imobilului respectiv. Folosirea fondurilor în alte scopuri este interzisă și va fi sancționată drastic: o amendă în cuantum de 1% din cifra de afaceri a dezvoltatorului.
Inițiativa legislativă păstrează în forma adoptată un paragraf esențial din versiunea inițială a proiectului.
„La încheierea promisiunii de vânzare dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului supus tranzacției. Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din prețul total al imobilului, în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției, cu una dintre societățile de asigurare, în condițiile legii. Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, și pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect.”, se arată în proiect.
Proiectul mai prevede că dezvoltatorii pot încheia promisiuni de vânzare doar după ce autorizația de construire este notată în cartea funciară, după ce se face preapartamentarea pentru condominiile viitoare și se deschid cărțile funciare pentru fiecare unitate individuală. De asemenea, orice promisiune de vânzare sau cumpărare va trebui autentificată notarial, după obținerea extrasului de carte funciară.
Un alt element important este reducerea cu 25% a onorariului notarial în cazul în care cumpărătorul este asistat de avocat la semnarea promisiunii de vânzare-cumpărare sau a contractului propriu-zis.
În cazul în care dezvoltatorul intră în insolvență, cumpărătorii și statul vor avea calitatea de creditori privilegiați, oferindu-le o garanție suplimentară în recuperarea sumelor investite.
Inițiativa PSD vine în contextul unor dezbateri politice aprinse. În 2019, PNL a depus un proiect similar, care însă nu a fost adoptat. PSD a replicat că, de la formarea actualei coaliții de guvernare, liberalii nu au solicitat rediscutarea acelui proiect. La rândul său, USR a prezentat în octombrie 2023 o propunere legislativă prin care avansul solicitat de dezvoltatori ar fi fost plafonat la 15% din valoarea imobilului. Totuși, proiectele USR și PNL au fost respinse de senatori în favoarea variantei PSD.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat încă din octombrie anul trecut că legislația privind proiectele imobiliare va fi modificată astfel încât dezvoltatorii să nu poată solicita, în mod normal, avansuri mai mari de 10%. Proiectul PSD a fost depus la scurt timp după acel anunț.
Noua lege urmează să intre în vigoare în termen de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Important de menționat este că aceste prevederi nu se vor aplica retroactiv – actele și faptele juridice încheiate anterior rămân guvernate de legislația valabilă la momentul respectiv.
Proiectul adoptat de Senat va fi trimis acum la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz. Dacă va primi votul final, legea ar putea schimba semnificativ relația dintre dezvoltatori și cumpărători, asigurând o protecție mai mare celor care investesc în locuințe aflate în stadiul de proiect sau construcție.