Astfel fumătorii care lucrează în instituţiile publice ale administraţiei centrale sau locale, unităţile sanitare de stat sau private şi unităţile de învăţământ nu vor mai putea să fumeze deloc în timpul programului, lucru valabil şi pentru cei care vin cu diverse treburi în respectivele instituţii. Interdicţiile vizează şi camerele de hotel, gările şi restaurantele şi i-au împărţit pe senatori în două tabere în care culoarea politică nu a contat.
Iniţiativa legislativă îi aparţine deputatului PSD de Botoşani, Tamara Ciofu. Legea a fost adoptată cu 80 de voturi pentru, 30 contra şi opt abţineri.
Votul pe această lege a fost amânat cu o zi după ce a stârnit polemici aprinse în plenul Senatului. În luna februarie, legea fost retrimisă Comisiei de sănătate pentru un raport suplimentar. În cadrul comisiei, Ciofu a mai depus o serie de amendamente care restrângeau şi mai mult posibilitatea fumătorilor de a savura o ţigară în public, însă comisia nu le-a adoptat. Astfel, în unităţile de învăţământ superior se vor putea comercializa în continuare ţigări, iar cuantumul amenzilor pentru contravenţiile la această lege nu a fost majorat.
„Am şi eu o întrebare, pentru dragii mei colegii care au votat mizeria asta de lege, pentru că nu poate să fie altceva. Ce se vor face dacă eu aduc o iniţiativă legislativă prin care interzic comercializarea băuturii? Nu consumul, comercializarea? Ce se fac dragii mei colegi dacă eu, din cauza ţigării, fac stare de sevraj şi de fiecare dată când e vot în plen, ora aia de vot final, şi trebuie să mă duc să fumez?„, a spus după vot unul dintre contestatari, senatorul PC Cristiana Anghel.
Un alt contestatar al legii a fost Dumitru Pelican care a atras atenţia asupra problemelor de ordin raţional şi moral pe care le ridică legea. „Ce era atât de rău să avem mențiunea trecută ‘locuri special amenajate’? Eu cred că e un cinism din partea multor nefumători. Păi dacă vom propune și noi ca în toate instituțiile publice să nu mai avem voie să bem o gură de bere, o gură de vin, la aniversarea unui coleg, a unui salariat„, a argumentat, în van, Dumitru Pelican.