Potrivit proiectului de lege ar urma să fie interzise consumul şi băuturile alcoolice în instituţiile publice, precum şi în lăcaşurile de cult. Aparent, ar fi o măsură ce se îngrijeşte de morala publică, dar opoziţia ar putea veni din partea unor culte. În primul rând preoţii riscă să dea explicaţii de ce servesc vin la împărătşanie, iar explicaţia că e „trupul lui Hristos” s-ar putea să nu convingă poliţiştii cu o cultură teologică mai sumară.
În al doilea rând, în biserici nu va mai putea fi comercializat „vinul bisericesc”, chestiune spinoasă în care Sinodul Bisericii Ortodoxe cu greu a găsit o soluţie în urmă cu doar câteva luni. Atunci ierarhii au stabilit că nici un preot nu va mai putea cumpăra vin pentru împărtăşanie de la agenţii comerciali care încercau să-şi vândă marfa clerului cu eticheta de „vin bisericesc” şi să strice reputaţia unui brand, reputaţie construită de-a lungul vremilor.
Problema devenise suficient de gravă încât preoţii ce serveau poşircă la sfânta taină a Euharistiei să fie ameninţaţi cu caterisirea. În consecinţă, tot clerul a fost obligat să cumpere vin curat şi nemăsluit de pe podgoriile bisericii, acelaşi vin putând fi achiziţionat de către credincioşi din bisericii sau din magazinele BOR. La acea vreme, Sinodul susţinea că la mijloc nu sunt interese comerciale deoarece vinul bisericesc oricum este vândut la un preţ care să acopere costurile de producţie şi comercializare, Codul Fiscal scutind de biruri băutura folosită în scop liturgic.