„În fiecare secţie de votare vor fi instalate camere de supraveghere video care vor cuprinde întreaga sală, cu exceţia interiorului cabinelor de vot”, se arată în primul articol al proiectului. Costul camerelor de supraveghere urma să fie suportat din bugetul alocat organizării fiecărui scrutin.
Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive a proiectului, că există un precedent în instalarea camerelor pentru supravegherea elevilor la examenul de bacalaureat, precedent care s-a dovedit de succes în prevenirea fraudelor.
„Datorită suspiciunilor care se ridică la fiecare proces de votare, instalarea acestor camere de supraveghere video ar mai diminua problemele reprezentate de furtul voturilor sau de votul multiplu”, se arată în expunere.
Senatorii nu s-au lăsat convinşi de aceste argumente preferând să valideze prin vot raportul de respingere elaborat în comisia de administraţie publică. Membrii acesteia au apreciat că subiectul camerelor ar fi trebuit inclus în Legea electorală şi reproşează iniţiatorilor faptul că nu se precizează cine stochează imaginile din secţii şi cum se respectă secretul votului.
Pe 16 iulie, PDL a cerut instalarea de camere video în toate secţiile de vot la referendum. Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a precizat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că aceste solicitări ale PDL sunt fireşti şi au fost făcute şi de PSD şi PNL la precedentele alegeri. „PDL cere garanţii clare pentru respectarea legsilaţiei referitoare la referendum, că acest referendum va fi organizat în mod corect. (…) Solicitările noastre sunt foarte clare şi nu sunt noi, sunt solicitări făcute şi de PSD şi PNL acceptate la alte alegeri, sunt fireşti”, a spus Boureanu.
El a arătat că PDL cere instalarea de camere video în toate secţiile de votare, precizând că în cele mai multe şcoli există camere video de la examenul de Bacalaureat, iar, acolo unde nu sunt, Guvernul USL trebuie să solicite autorităţilor locale instalarea lor.