Actul normativ va fi trimis la Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, că prin OUG pe reglementarea alegerilor anticipate „se încalcă voința cetețenilor” și „se deturnează scorul în favoarea partidelor mari la alegeri”, motiv pentru care ALDE nu va vota pentru adoptarea acestui act normativ.
Senatorul PSD, Șerban Nicolae, a precizat, de altfel, că „Guvernul Orban, numit de popor Guvernul Gaură sau Bau, nu a dorit să intre in vigoare aceste acte normative”, pentru că altfel nu ar fi apelat la o procedura viciosă, și anume „o OUG neconstituțională, care să nu intre în vigoare”.
Ludovic Orban a declarat că parlamentarii nemulțumiți de ordonanța de urgență privind alegerile anticipate poate fi modificată atunci când intră în procedură legislativă, însă aleșii nu pot respinge din start actul normativ. Premierul a spus că speră să audă argumente, nu „declarații beligerante”.
Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ.
Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.
De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.
În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, după ce mai întai a ajuns la Senat.
”Îmi pare rău să văd ce am văzut astăzi în sala de plen, e practic o nouă execuție a românilor din diaspora, eu speram că veți înceta să-i urâți. Gândiți-vă că peste 5 milioane de români riscă să piardă legătura cu țara din această cauză. Îmi pare tare rău să constat că mulți colegi de-ai noștri, cu care am avut discuții vizavi de necesitatea unei reprezentări corecte a românilor în Parlamentul României nu au reacționat deloc la această chestiune. Aș fi crezut că celor care au propus respingerea le-ar fi păsat de comunitatea de români dacă ar fi făcut amendamente ca numărul parlamentarilor de diaspora să fie dublat, așa cum e corect. (…) Este pentru prima oară când văd atâta ură împotriva diasporei. Nici măcar Ceaușescu nu i-a urât așa de mult, care-i asculta și care-i urmărea în toată Europa. Nu e admisil așa ceva, sunt frații noștri, n-avem dreptul să-i urâm. Gândiți-vă la ei cum vă gândiți la familiile voastre.” a spus senatorul PNL de diaspora Viorel Badea.