„Legea Parteneriatului Civil a picat astăzi la Senat! PSD, 8 senatori PNL, 4 senatori ALDE şi 3 UDMR au ignorat fără niciun fel de ruşine decizia CEDO care obligă statele să ofere fără discriminare recunoaştere şi protecţie legală tuturor cuplurilor. Au ignorat decizia CCR nr. 534/2018 care ne spune că uniunile consensuale trebuie să primească recunoaştere şi protecţie legală în baza dreptului fundamental la viaţă privată şi viaţă de familie. Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene şi Curtea Constituţională a României au fost aruncate la gunoi prin votul de astăzi al majorităţii senatorilor”, afirmă senatorul USR, conform News.ro.
Vlad Alexandrescu spune că acest vot „este o palmă dată tuturor celor 800.000 de cetăţeni care trăiesc într-o formă de concubinaj şi sutelor de mii de copii născuţi în afara căsătoriei”, pentru că o lege care le-ar fi oferit protecţie juridică şi o mână de ajutor acestor familii a fost respinsă astăzi de 73 de senatori, care nu vor să le recunoască drept familii.
„Titus Corlăţean, senator PSD, a minţit cu neruşinare că avem deja legi destule care să rezolve aceste situaţii şi că CEDO nu a dat nicio decizie în acest sens. Acelaşi Senat a votat anul trecut pentru modificarea Constituţiei, girând practic o campanie de discriminare şi marginalizare a unei întregii categorii de oameni. Astăzi putea să ia decizia corectă pentru România. Astăzi, Senatul României a ratat această şansă. Senatorii USR (9) au votat PENTRU parteneriatul civil. Mai avem încă o şansă la Camera Deputaţilor, dacă toate partidele în afară de PSD vor vota în interesul cetăţenilor. Merită menţionat că, totuşi, au votat PENTRU parteneriatul civil 4 senatori PNL, 3 senatori UDMR şi 1 senator ALDE”, precizează senatorul USR.
Şi Asociaţi ACCEPT a reacţionat, precizând că astăzi majoritatea covârşitoare a senatorilor au votat împotriva reglementării parteneriatului civil, respingând două propuneri legislative menite să asigure protecţia vieţii de familie pentru cuplurile heterosexuale şi homosexuale în materia asigurărilor de sănătate, asigurărilor sociale, proprietăţii comune şi moştenirii legale.
„Acest vot constituie nu numai o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, dar şi a Constituţiei României. Încă din 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în cazul Oliari împotriva Italiei că toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv România, au obligaţia pozitivă să stabilească o formă de protecţie pentru familiile bazate pe cupluri de acelaşi sex, înregistrare care să asigure drepturi patrimoniale, sociale şi fiscale similare cu cele ale cuplurilor heterosexuale căsătorite. Mai mult, Curtea Constituţională a României a decis în iulie anul trecut în cauza Coman, Hamilton şi Asociaţia ACCEPT contra Inspectoratul Român pentru Imigrări şi Ministerul Afacerilor Interne că familiile bazate pe cupluri de acelaşi sex au dreptul la viaţă de familie garantat prin Constituţie,” a declarat Romaniţa Iordache, co-preşedintă a Asociaţiei ACCEPT şi expert jurist în domeniul nediscriminării.
În Decizia 534 din 18 iulie 2018, CCR concluzionează că relaţia pe care o are un cuplu format din persoane de acelaşi sex se bucură de protecţia dreptului fundamental la viaţă privată şi de familie şi necesită recunoaştere şi protecţie legală prin adoptarea unei legi care să reglementeze drepturile şi îndatoririle corespunzătoare:
“relaţia pe care o are un cuplu format din persoane de acelaşi sex intră în sfera noţiunii de „viaţă privată”, precum şi a noţiunii de „viaţă de familie”, asemenea relaţiei stabilite întrun cuplu heterosexual, fapt ce determină incidenţa protecţiei dreptului fundamental la viaţă privată şi de familie, garantat de art.7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art.8 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi de art.26 din Constituţia României. Bucurându-se de dreptul la viaţă privată şi de familie, persoanele de acelaşi sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-şi exprima personalitatea în interiorul acestor relaţii şi de a beneficia, în timp şi prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaştere legală şi judiciară a drepturilor şi îndatoririlor corespunzătoare (a se vedea, în acest sens, şi hotărârea Curţii Constituţionale din Italia – Ordinanza n.4/2011, publicată în Gazzetta Ufficiale nr.2 din 12 ianuarie 2012).” (paragraful 41 din Decizia CCR nr.534 din 18 iulie 2018)
„În timp ce senatorii noştri sunt îngrijoraţi de succesul lor electoral, bunăstarea românilor rămâne ultima lor prioritate. Familiile din comunitatea LGBTI suferă în fiecare zi din cauza lipsei de protecţie juridică, şi la ACCEPT ajung oameni în situaţii disperate, care nu îşi pot vizita partenerul de viaţă la spital, sau care muncesc o viaţă împreună în aceleaşi condiţii grele ca toţi românii pentru a vedea cum se alege praful de toată truda lor pentru că nu se pot moşteni unul pe celălalt. Asociaţia ACCEPT este pregătită să reprezinte în instanţa de judecată toate familiile din comunitate ale căror drepturi sunt încălcate în România. În absenţa protecţiei legale care ar trebui să fie asigurată de Parlament prin adoptarea legislaţiei, ne vom adresa Curţii Europene a Drepurilor Omului. Din nefericire, sancţiunile impuse de CEDO sunt plătite de noi toţi, şi nu de parlamentari care pun propriile prejudecăţi mai presus de drepturi fundamentale,” a declarant Teodora Roseti, directoare executivă a Asociaţiei ACCEPT.
Propunerile legislative respinse de Senat vor ajunge pentru un vot decisiv în Camera Deputaţilor. Proiectele de reglementare a parteneriatului civil au fost semnate de iniţiatori din partea majorităţii partidelor politice parlamentare şi se bucură de sprijin larg din partea ACCEPT, a organizaţiilor reprezentând drepturile femeilor, drepturile romilor, tinerilor şi studenţilor, organizaţii care au fost consultate de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în realizarea unui proiect de lege necesar pentru a asigura exercitarea dreptului la viaţă de familie în condiţii de egalitate.