Deși raportul de respingere întocmit, în 24 martie, de Comisia pentru apărare a Senatului nu a fost adoptat de către plenul Camerei superioare, întrunind 77 de voturi pentru, trei voturi împotrivă și trei abțineri, nici propunerea de lege nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată.
Astfel, Senatul a respins, în calitate de Cameră decizională, cu patru voturi pentru, 79 împotrivă și o abținere, propunerea de lege referitoare la modificarea Legii 92/1996 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Telecomunicații Speciale, a OUG 30/2007 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Interne, precum și a altor acte normative.
Propunerea legislativă prevede că STS se reorganizează ca Departament de Telecomunicații Speciale, structură cu personalitate juridică, în subordinea MAI, condusă de un secretar de stat, ajutat de trei subsecretari de stat, numiți și eliberați din funcție prin decizie a prim-ministrului.
STS nu trece la MAI. Senatorii jurişti au respins propunerea PSD
Potrivit actului normativ, MAI ar fi preluat de la STS atât patrimoniul, bugetul, cât și personalul și posturile aferente.
„Ministerul Afacerilor Interne se substituie în toate drepturile și obligațiile decurgând din toate actele normative, contractele, convențiile, înțelegerile, protocoalele, memorandumurile și acordurile în care Serviciul de Telecomunicații Speciale este parte, inclusiv în litigiile aferente activității acestuia”, se arăta în propunerea de lege inițiată de mai mulți deputați și senatori PSD și PP-DD.
O altă prevedere stipula că structura generală a Departamentului de Telecomunicații Speciale, atribuțiile componentelor sale funcționale, efectivele și resursele în timp de pace și în timp de război, regimul rețelelor și echipamentelor de telecomunicații speciale și mobilizarea serviciului se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Propunerea de lege are un caracter organic și a fost adoptată tacit, în urmă cu un an, de către Camera Deputaților, ca prim for legislativ sesizat cu acest caz.