Amendamentul, semnat de senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Donţu şi Ioan Chelaru (PSD) la proiectul pentru modificarea şi competarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal şi a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedură penală- L95/2015 a fost adoptat cu 91 de voturi „pentru” de plenul Senatului, după ce săptămâna trecută legea a primit raport de admitere în comisia juridică, potrivit Mediafax.
Potrivit amendamentului, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede că „măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă „suspiciunea rezonabilă” că o persoană a săvârşit o infracţiune”, s-a modificat, prin amendament, cu următoarea formulare: „măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală„.
Senatorii mai consideră că, în vechiul Cod de procedură penală, măsura arestării preventive faţă de un acuzat putea fi luată numai „dacă sunt probe sau indicii temeinice că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”, iar în noul Cod de procedură penală, intrat în vigoare la 1 februarie 2014 9 articolul 233) condiţia de probe şi indicii temeinice a fost înlocuită cu cea de suspiciuni rezonabile.
Proiectul de lege va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Președintele Klaus Iohannis a spus sâptămâna trecută, la întoarcerea din Polonia, că modificările propuse în Parlament la Codul penal şi Codul de procedură penală sunt „neavenite”.
„Am o părere foarte proastă despre aceste modificări, iar aceeaşi părere evident că o au şi alţii care au exprimat îngrijorările în spaţiul public. Nu sunt de acord cu ele. După părerea mea, lupta anticorupţie trebuie să continue în toată forţa şi cu toată forţa”, a declarat Klaus Iohannis.