Senatul adoptă modificările pentru alegerile parlamentare: se votează până la 23.59. Cine numără voturile?

Plenul Senatului a adoptat miercuri proiectul de lege prin care vor fi introduse mai multe noutăți pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.
Romania TV
09 sept. 2020, 14:07
Senatul adoptă modificările pentru alegerile parlamentare: se votează până la 23.59. Cine numără voturile?

Una dintre prevederi spune că alegătorii care se află în faţa secţiei de vot sau aşteaptă la rând vor putea vota până la ora 23:59, potrivit Stiripesurse.

1. Nu se mai acordă partidelor subvenții în funcție de numărul de parlamentari și se revine la vechea formulă de calcul în funcție de numărul de voturi din alegeri. Principalii perdanți sunt partide precum Pro România care nu au candidat în alegeri dar au racolat parlamentari și au încasat astfel bani de la bugetul de stat.

2. Partidele vor putea folosi în campania electorală subvenția primită de la bugetul de stat, sub condiția folosirii unui cont bancar distinct care să permită urmărirea cheltuirii banilor de la buget.

3. Se schimbă definiția partidelor politice parlamentare: „În sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înțelege partidele politice și organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care, la ultimele alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor, au întrunit, individual sau într-o alianţă, pragul electoral şi au obținut mandate de deputat sau de senator. Perdante sunt partidele care au transferat parlamentari, precum Pro România și PPU-SL.

4. Alianţele politice şi alianţele electorale care au în componenţă cel puţin un partid politic parlamentar vor fi asimilate partidelor politice parlamentare.

5. La secțiile de votare din străinătate se utilizează numai liste electorale suplimentare în format electronic. Dacă sistemul informatic nu funcționaază, listele electorale suplimentare din străinătate se întocmesc pe suport de hârtie.

6. Alegătorii din străinătate vor putea vota și la altă secție de votare din circumscripția electorală de care aparțin, pe listele suplimentare.

7. Se reduce la jumătate numărul necesar de susținători pentru depunerea de candidaturi, atât în cazul partidelor, cât și în cazul independenților.

8. Se va putea vota până la ora 23.59. / Care va fi procedura: La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, în condițiile prezentei legi. Preşedintele biroului electoral al secției de votare verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot şi dispune măsurile necesare pentru a asigura accesul ordonat al acestora în localul de vot, în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Alegătorii aflați în aceste situații pot vota până cel mult la ora 23.59.”

9. Persoanele de la secțiile de vot, inclusiv paznicii și alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară, pentru a se proteja de COVID-19.

10. Primarii, sub coordonarea prefecţilor, vor asigura igiena și dezinfecția localurilor de vot.

11. STS filmează și ascultă numărarea voturilor. La alegerile parlamentare se va realiza „înregistrarea audiovideo neîntreruptă a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor”. De asemenea, se va trimite către Biroul Electoral Central o fotografie cu procesul-verbal privind consemnarea rezultatului votării. Înregistrările și fotografiile se realizează în localul de vot prin intermediul terminalelor informatice puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

12. Cine numără voturile? Centralizarea voturilor se va realiza în sediul BEC, printr-un sistem pus la dispoziție de Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale. Aplicațiile informatice sunt puse la dispoziția partidelor care participă la alegeri, la cererea scrisă a acestora. Sistemul de centralizare a voturilor este coordonat de AEP. Infrastructura informatica este asigurată de STS. Sistemul informatic de centralizare a voturilor poate fi accesat pentru vizualizarea in timp real a datelor, din sediul Biroului Electoral Central, de catre reprezentantii Biroului Electoral Central si cei ai Autoritatii Electorale Permanente, pe baza drepturilor de acces stabilite prin decizie a Autoritatii Electorale Permanente.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, conferinţă de presă la Palatul Cotroceni la ORA 18:00

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsoare și viscol, apoi, în sfârșit, primăvară. De când se va mai încălzi
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Cele mai hot vedete din România nu s-au sfiit să arate ce au sub bluză! Antonia, Loredana sau Tania Budi, sus bluziţa şi…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver