Plenul Senatului nu s-a putut reuni din lipsă de cvorum. Avea pe ordinea de zi iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”

Şedinţa plenului Senatului de miercuri nu a mai avut loc din lipsă de cvorum. "Din numărul necesar de voturi de 68, şi-au înregistrat prezenţa 58 (de senatori - n.r.). În aceste condiţii, nu ne rămâne decât să constatăm că nu avem cvorum şi declar şedinţa închisă", a declarat preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc.
Romania TV
11 nov. 2020, 12:30
Plenul Senatului nu s-a putut reuni din lipsă de cvorum. Avea pe ordinea de zi iniţiativa

Update. Plenul Senatului nu s-a putut reuni, miercuri, din lipsă de cvorum.

Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat miercuri, despre ședința în care nu s-a putut discuta inițiativa „Fără penali” pentru că nu a fost cvorum, că vina aparține senatorilor PNL și USR care au „chiulit”.

„PNL a absentat probabil pentru a-si proteja penalii de pe liste USR au boicotat propria initiativa. 58 de senatori au semnat lista de prezenta. Au lipsit cativa colegi de la PSD bolnavi. Mi se pare ‘minima moralia’ sa vina senatorii in plen sa voteze”, a declarat Robert Cazanciuc.
Ședința Senatului a fost închisă de Robert Cazanciuc din lipsă de cvorum, după ce senatorii USR și PNL au refuzat să intre în sala de plen. USR a cerut acceptarea votului prin telefon, iar liberalii au spus că nu vor ca PSD să aibă din nou majoritate în Biroul Permanent.

 

Dan Barna a declarat că senatorii USR nu au vrut să participe la acest simulacru de plen al Senatului, unde trebuia să fie votată iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” şi, în cazul în care ar fi fost asigurat cvorumul de prezenţă necesar de 68 de senatori, nu ar fi fost atinse cele 90 de voturi care trebuiau să fie pentru a adopta proiectul. Liderul USR le-a solicitat preşedintelui PSD Marcel Ciolacu şi cel al PNL Ludovic Orban să fie un Biroul permanent în care să fie introdusă distict iniţiativa pe ordinea de zi într-un plen joi în care parlamentarii să voteze prin apel telefonic, cum s-a întâmplat în multe alte cazuri.

„Au inventat în această dimineaţă obligativitatea de vot fizic care făcea imposibilă atingerea de 90 de voturi. Tocmai de aceea senatorii USR nu au participat la cvorum, pentru că ar fi fost un simulacru. Cerem şi dl Ciolacu şi Orban să susţină organizarea unui Birou permanent să existe un vot distinc pentru Fără penali. Această iniţiativă trebuie să fie votată în această săptămână pentru a putea avea un referendum în 6 decembrie. Românii ne cer şi cer ca acest referendum să fie odată cu parlamentare”, a afirmat Dan Barna, la finalul şedinţei Senatului care nu a avut cvorumul necesar de vot.

Întrebat dacă ar fi fost asigurat cvorumul, dacă intrau în sală senatorii USR şi dădeau o şansă votului, Barna a răspuns: „Nu e vorba de a da o şansă. În sală ar fi fost 68-69 de oameni departe cei 90 necesari şi practic am fi contribuit la această lipsă de voturi necesare. Toţi senatorii din Senat prin vot telefonic ar fi avut ocazia să îşi exprime opinia de vot. Nu vom asuma un astfel de risc şi le cer expres şi domnului Ciolacu şi domnului Orban să dea liber iniţiativei Fără penali. Ştim că de câte ori PSD şi PNL şi-au dorit un demers, acesta a devenit rapid realitate. Mâine dimineaţă când se poate organiza o şedinţă cu vot telefonic la Senat pentru ca această iniţiativă să devină realitate”.

Ședința trebuia să înceapă la ora 14.00 dar s-a decis să se mai aștepte ca și alți senatori să vină în sală. USR a acuzat că PSD și PNL au făcut o manevră pentru ca să nu existe voturile necesare adoptării inițiativei ‘Fără penali’ și în aceste condiții USR nu a intrat în sală. Nici PNL nu a asigurat prezența.

„Stimati colegi, fac un al doilea apel catre senatorii prezenti in sala sa semneze lista de prezenta. Daca nu doresc sa participe la cvorum, am rugamintea sa paraseasca sala. Va multumesc. Va propun sa asteptam pana la ora 15.00 colegii care sunt in cladire si au spus ca vor sa vina la vot. Verificam atunci cvorumul”, a spus liderul interimar al Senatului.

La a doua verificare a prezentei s-a constatat lipsa cvorumului si s-a inchis sedinta. „„Avem un singur lider de grup prezent, dl Radu Oprea de la PSD. Avem prezenta 58. Constat ca nu avem cvorum si declar sedinta inchisa”, a spus Cazanciuc.

Vicepreşedintele Senatului, social-democratul Titus Corlăţean, a solicitat să li se taie indemnizaţia „chiulangiilor, care de trei săptămâni sunt absenţi de la lucrări”.

„Aş vrea să fac o scurtă declaraţie legată de situaţia de blocaj în care se află Senatul României şi să constatăm că, în timp ce unii membri ai Senatului – că sunt pe liste locuri eligibile, că nu sunt pe liste locuri eligibile – îşi fac datoria faţă de naţia care i-a votat şi de partidul din care au făcut, fac parte, vor fi făcut parte şi vin la muncă -, în timp ce alţii – o bătaie de joc la adresa acestei naţiuni – sunt absenţi de trei săptămâni de la lucrările Senatului, în plen, în Biroul permanent – îşi iau foarte bine indemnizaţia fără niciun fel de ruşine, pentru că recurg la tot felul de jocuri de doi bani. Vă solicit, domnule preşedinte, Secretariatul General să facă o analiză dacă există în Regulament posibilitatea să li se taie indemnizaţia chiulangiilor din Senatul României”, a declarat Titus Corlăţean.


Update. Liderul USR Dan Barna a mers personal, miercuri, la Senat, să negocieze pentru adoptarea inițiativei „Fără penali”, aflată pe ordinea de zi a ședinței de plen. El a acuzat un posibil blat între PSD și PNL ca legea să nu treacă.

„În acest moment colegii mei din USR sunt prezenți la muncă. Suntem aici pentru ca să devină realitate. Transmit un mesaj explicit și foarte clar: dacă nu se va lua votul prin telefon, așa cum se întâmplă de două luni în Senat, nu vom participa la această mascaradă, pentru că nu există nicio șansă să se adune cele 90 de voturi pentru ca inițiativa să devină realitate și Parlamentul acesta să facă istorie”, a spus Dan Barna.

El afirmă că de câte ori PSD și PNL și-au dorit ca o inițiativă să treacă s-a întâmplat. „Le cer celor doi lideri, Orban și Ciolacu, să renunțe la orice fel de combinatoristică parlamentară și, prin comitetul liderilor, să se aprobe revenirea la vot prin telefon. Dacă nu se va aproba votul prin telefon, nu vom participa la această ședință”, conchide Barna.

„Orice altă manevră e făcută pentru a bloca inițiativa”, a mai spus el.

 

 

Dan Barna a declarat că miercuri este momentul adevărului când pe ordinea de zi a plenului Senatului a fost pusă iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”.

„Suntem la un pas distanţă ca iniţiativa semnată de 1 milion de români să ajungă în Constituţie prin referendum pe 6 decembrie”, a adăugat liderul USR.

„Miercuri e ziua adevărului: vot final pe «Fără Penali» în Parlament. Iniţiativa Fără penali în funcţii publice a fost pusă pe ordinea de zi a plenului Senatului. Suntem la un pas distanţă ca iniţiativa semnată de 1 milion de români să ajungă în Constituţie prin referendum pe 6 decembrie. Dar totul depinde acum de PSD şi PNL. E posibil ca mâine să încerce tertipuri procedurale pentru a nu se da votul. Ar fi clar semnalul că vor în continuare cu penali. Un astfel de tertip ar fi invocarea lipsei raportului de la una dintre cele două comisii, adică Juridica condusă de Şerban Nicolae, care ţine de luni de zile în sertar iniţiativa. Termenul regulamentar de elaborare a raportului asupra iniţiativei este demult depăşit: 29 iulie. Pentru astfel de cazuri, când o comisie nu-şi face treaba, Regulamentul Senatului are prevedere expresă la art. 89 alin. (4): Comitetul Liderilor de grupuri parlamentare poate pune pe ordinea de zi a plenului o iniţiativă cu termen de raport depăşit”, a scris Dan Barna marţi pe Facebook.

USR-PLUS şi-a lansat programul de guvernare: „Fără penali în funcţii publice”, şcoala de la 8 la 5 şi 1 miliard de euro pentru spitale

Liderul senatorilor USR Radu Mihail a declarat că iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” a primit raport din partea Comisiei de constituţionalitate, însă „a devenit prizoniera” unor oameni ca Şerban Nicolae sau Carmen Dan în Comisia juridică. El a adăugat că la şedinţa de marţi a Comitetului liderilor a insistat ca proiectul să fie votat în plenul de miercuri al Senatului, chiar dacă nu are raport de la Comisia juridică.

„Răspunsul a fost că există o cutumă care nu permite aşa ceva”, a adăugat senatorul USR care a precizat că acelaşi lucru va cere partidul şi la şedinţa de miercuri a forului legislativ.

Comisia de constituţionalitate a Senatului a adoptat marţi un raport favorabil pentru propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcţii publice”. Totuşi, raportul a fost dat fără a fi unul comun cu cei din Comisia juridică.
Pe 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

După dezbaterile în comisiile reunite, iniţiativa urmează să fie supusă votului plenului Senatului. În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiţiei în 30 de zile.

 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Concediul 2024. Ce se întâmplă, de fapt, cu zilele de concediu neluate până la sfârşitul anului. Asta spune legea
Capital.ro
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Suferința ascunsă a lui Gabriel Cotabiță. Dezvăluiri tulburătoare
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Episodul de iarnă se încheie: vreme frumoasă de alegeri
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy