„Problema, cu siguranţă, e legată de cazul Diaconu din moment ce decizia Curţii Constituţionale privindu-l pe acesta a fost publicată în Monitorul Oficial”, a spus Gheorghe David.
El a arătat că Senatul trebuie să se conformeze hotărârii instanţei constituţionale de îndată ce aceasta este făcută publică.
David a opinat că decizia judecătorească prin care se confirma constatarea incompatibilităţii în care se află senatorul liberal nu trebuia supusă votului senatorilor. „S-a politizat această problemă şi nu a făcut bine nimănui”, a adăugat el
Pe de altă parte, el a susţinut că, dacă totuşi se decide ca incompatibilitatea să fie supusă la vot, acest vot trebuie să fie conform deciziei CC.
Contactat de MEDIAFAX, vicepreşedintele Biroului permanent Petru Filip (PSD) a apreciat că în cadrul viitoarei şedinţe a plenului Senatului ar putea fi citită în plen decizia CC în cazul senatorului Mircea Diaconu pentru ca senatorii să ia act de acestă hotărîre.
Potrivit site-ului Senatului, conducerea acestei Camere se va întruni marţi, 4 decembrie, de la ora 10.00, o oră mai târziu senatorii fiind convocaţi pentru o şedinţă în plen.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Suceava că Senatul va fi convocat pentru a constata revocarea mandatului de senator al liberalului Mircea Diaconu după ce decizia Curţii Constituţionale va fi publicată în Monitorul Oficial.
Mircea Diaconu îşi pierde mandatul de senator, după ce Curtea Constituţională a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea în executare de către Senat a hotătârii judecătoreşti referitoare la incompatibilitatea politicianului.
În 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.
CSM arăta în sesizare că Senatul a refuzat să pună în executare hotărârea instanţei prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională în cazul lui Diaconu la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate.
ANI arăta că a solicitat în mod repetat Parlamentului să dispună cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile din 21 iunie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legată de starea de incompatibilitate a lui Diaconu.
În 27 ianuarie 2011, ANI a informat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale. Ulterior, Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de director de teatru, iar parchetul a declanşat o anchetă privind conflictul de interese în care s-a aflat parlamentarul.
În 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Diaconu s-a aflat în incompatibilitate, iar ANI a solicitat Senatului să pună în aplicare sentinţa judecătorească.
Parlamentul a dat vot negativ, astfel că forul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraţilor s-a adresat Curţii Constituţionale.
Curtea a admis că este un conflict juridic de natură constituţională, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial.
În urma deciziei Curţii Constituţional, plenul Senatului trebuie să se întrunească de urgenţă şi să constate revocarea senatorului.