Decizia adoptată luni de Senatul Republicii Cehe, dominat de oponenţii de stânga ai lui Klaus, îi cere Curţii Constituţionale să stabilească dacă şeful statului ceh a încălcat legea fundamentală a ţării prin respectivul decret.
Un număr de 38 de senatori au votat pentru, iar 30 împotriva acestei măsuri în cadrul unei sesiuni cu uşile închise, relatează agerpres.ro.
Controversatul act de amnistie semnat de preşedinte la 1 ianuarie a vizat circa 7.000 de deţinuţi, printre care şi persoane inculpate pentru fapte de corupţie. „Este un gest menit să le ofere o nouă şansă acelor cetăţeni care au încălcat legea, dar care nu sunt delincvenţi recidivişti”, a explicat la acea vreme Vaclav Klaus.
Pedeapsa maximă pe care o poate primi preşedintele ceh este pierderea funcţiei sale, în condiţiile în care mandatul său – cel de-al doilea – se termină oricum la 7 martie. Ea ar constitui însă o lovitură simbolică dată moştenirii unui politician de dreapta care a stârnit iritare în unele cercuri din Europa prin atitudinea sa eurosceptică, notează Reuters.
Senatorii cehi îl acuză totodată pe preşedinte de încălcarea Constituţiei prin refuzul de a ratifica tratate europene şi de a promulga numirea unor judecători.